‘Bir doktor olarak koruyucu ve tedavi edici sağlık olarak ilk önerim bir hayvan edinmenizdir’ diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, özellikle kedi ve köpeklerin sağlığa faydalarını şöyle anlattı: Avustralya Monash Üniversitesi’nden Dr. Warwich Anderson köpek sahiplerinin köpekleri olmayanlara göre daha düşük kalp krizi risklerinin olduğunu keşfetmiştir. Aynı şekilde Amerikan Kalp Derneği, 2013 yılında yayınladığı bilimsel açıklamasında; “evcil hayvan sahibi olma, kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir’’dedi. 5200’den fazla kişinin katıldığı araştırmada; köpek sahiplerinin hayvanlarıyla yürüdükleri için, köpekleri olmayanlara göre fiziksel olarak daha aktif oldukları görüldü. Araştırma; ayrıca evcil hayvanların stresi uzaklaştırdığı, obezite ve kolestrol seviyesi gibi rahatsızlıklara önemli faydaları olduğunu gösterdi.

Op. Dr. Adnan Bağrıaçık Op. Dr. Adnan Bağrıaçık


YÜKSEK TANSİYONUN DOĞAL İLACI

Amerikan Kültür Antropoloğu Constance Perin; köpeklerin yüksek tansiyonu düşürdüğü gibi ilginç gözlemler konusunda hipotez ortaya atan ilk kişidir. Perin; bir köpeği okşamakla aldığımız psikolojik ödülün annelerimizle bebekken olan temasımızın bedenimizde uyardığı aynı kimyasal yolları izlediğini ortaya çıkardı. Bir köpekle yakın temasın stres düzeyini düşürdüğü birçok çalışmayla ispatlanmıştır.

BOYUN AĞRILARINA İYİ GELİYOR

Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. James Seppel, köpek sahiplerinin boyun-bel ağrıları ve uykusuzluk gibi sağlık sorunlarından köpekleri olmayanlara göre daha az şikayetçi olma eğiliminde olduklarını bulmuştur.

kedi-bebek

Kediler de kalp dostu


Kediseverleri de pas geçemeyeceğim. Onları da mutlu edecek bir haber çok uzaklardan, 4 bin kişinin katıldığı ve 10 yıl süren bir çalışmadan geldi. Araştırma sonucu “kedi sahiplerinin kalp krizi geçirme riskinin kedileri olmayanlara göre yüzde 30 daha az olduğunu” gösteriyor.