Kadınlarda hijyenik temizlik önemli rol oynar. Kaldı ki özellikle doğum yapan kadınların kendi kişisel temizliğine daha fazla dikkat etmezi elzem bir durumdur. Doğum yapmış ya da düşük yapmış kadınlarda yeterince hijyenik kurallara uyulmaması bazı hastalıkların tetikliyicisi olabilmektedir. İşte bunlardan biri olan ölümcül sonuçlara da neden olabilecek Loğusa Humması(Albastı) nedir?

Loğusa Humması, üreme organı yollarında iltihaplanma, doğum esnasında temizliğe yeteri kadar önem verilmemesi veya idrar yollarının iltihaplanması gibi hijyenik nedenlerle ortaya çıkan mikroplu ve ateşli iltihabi bir hastalıktır. Halk arasında Albastı olarak bilinen bu hastalıkta doğumdan 3 veya 7 gün sonra ateş yükselir. Karnın alt bölümünde yumuşaklık hissedilir. Akıntı fazlalaşır ve genel bitkinlik durumları oluşur.

LOĞUSA HUMMASI(ALBASTI) NEDENLERİ

Loğusa hummasının meydana gelmesine yol açan başlıca nedenler şöyle sıralanabilir:

– Doğum ya da loğusalık sırasında geçirilen zatürre, anjin ve grip gibi ağır hastalıklar.
– Loğusanın ellerinin kirli ve dolayısı ile mikroplu olması.
– Doğuma yardım edenlerin dikkatsizlikleri ve bu arada kirli ellerle bebeğin doğumunun yapılması.
– Loğusalık sırasında tam banyo almak.
– Altı hafta geçmesini beklemeden cinsi münasebette bulunmak.

lohusa humması

LOHUSA HUMMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Yüksek ateş,(Doğumdan 3-7 gün sonra)
- Boğaz ağrısı,
- İsilik,
- Bitkinlik ve halsizlik,
- Kusma veya ishal,
- Baş ve bel bölgelerinde ağrı,
- Çok fazla kirli ve kokulu akıntı.

Ayrıca mikroplar kana karışınca, akciğerler, böbrekler, damarlar gibi daha başka organlarda da iltihaplar, karışmalar olur. Bunlardan en çok görüleni, bacaklardaki toplardamarların iltihabı sonunda, bacaklardan biri, ya da ikisi birden şişer. Buna “flebit” denir. Bu iltihaplı damarların içinden kopan bir pıhtı parçasının akciğerler ya da beyin damarlarını tıkaması âni ölüme yol açabilir.

LOHUSA HUMMASINDAN KORUNMA YOLLARI

Lohusa hummasına karşı öncelikle kadının hamilelik döneminde bilinçlendirilmesi ve kendi çapında önlemini almaya çalışması gerekir.

- Doğum yapılacak hastanenin ya da merkezin titizlikle araştırılarak seçilmesi önemlidir.

- Doğum yaptıracak kişiler bu konuda uyarılmalıdır.

- Doğumdan önce sıkça yapılan vajinal muayenenin hijyen çerçevesinde yapılmasına özen gösterilmeli ve herkes tarafından yapılmaması.

- Gebeliğin son aylarında cinsi münasebetten olabildiğince kaçınmalı ve olduğu durumlarda da temizliğin özenle yapılması gerekir.

LOĞUSA HUMMASININ TEDAVİSİ

Loğusa hummasının belirtilerinden birkaç tanesi aynı anda görülürse hemen doktorunuza başvurmakta fayda vardır. Hastalığın tanı ve tedavisinin zamanında yapılmadığı durumlarda, hastanın hayatını tehlikeye atabilecek septisemi (kan zehirlenmesi) gibi durumlar oluşabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

[old_news_related_template title="Emziren kadınları bekleyen tehlike: Mastit.. " desc="Mastit, bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülen ve anneler için en rahatsız edici durumdur. Meme şişmesi, emzirirken veya normal zamanda da ağrı veya sürekli yanma hissi, ciltte kızarıklık şeklinde belirti gösterebilir. Meme iltihabı olarak adlandırılan Mastit kimlerde görülür? Mastit tedavisi ya da Mastit nasıl geçer? sorularının yanıtları ve kadınların bilmesi gerekenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/mastitsozcu_16_9_1521711024.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/mastit-meme-iltihabi-nedir-mastit-nedenleri-ve-tedavi-yontemleri-mastit-nasil-gecer-2303876/"]
TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI YAŞAYANLARA ÖNERİLER

Tekrarlayan gebelik kayıplarında önerilerimiz, bu hastaları tetkik ettiğimiz zaman %50’sinde bir sebep bulamıyoruz ve hastayı bir sonraki gebelik için hastayı cesaretlendirmemiz gerekiyor. Hastalarımızın %50’si doğuma kadar bir gebelik getirebiliyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ayla Aktulay cevapladı.