Prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçmek için kullanılan serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...

SERBEST PSA TESTİ NEDİR?

Prostat spesifik antijen (PSA) testi, prostat kanseri taramasında kullanılan bir testtir. Serbest PSA testi olarak bilinen serbest spesifik-prostat antijen testi, prostat kanseri riskini tespit etmek için kullanılır. Bu test prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçer. Genelde serbest PSA testlerinin tanı ve test sonuçlarını doğrulamak için başka PSA testleri de kullanılabilir.

Prostat bezi hücreleri tarafından üretilen bir protein olan PSA, vücutta iki şekilde dolaşır: ya diğer proteinlere bağlı veya kendi başına. Kendi başına dolaşan PSA'ya serbest PSA denir. Serbest PSA testi, bağlanmamış PSA yüzdesini ölçer; PSA testi, hem serbest hem de bağlı PSA'nın toplamını ölçer.

shutterstock_171516146

Serbest PSA, PSA değerinin kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest halde olan formudur. PSA total değeri 2.5ng/mL’nin üzerinde ise, serbest PSA /total PSA oranı prostat kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olur. Serbest PSA /total PSA oranı 0.25’den az olanlarda, prostat kanseri olasılığı artmaktadır.

Serbest PSA, total PSA'ya serbest PSA oranı olarak ölçülür. 4ng / mL ve 10 ng / mL arasında toplam PSA'sı olan erkeklerde, serbest PSA yüzdesine göre prostat kanseri bulunma olasılığını gösteren tablo aşağıdadır.

Prostat kanserinin serbest PSA olasılığının yüzdesi

- % 0-10 % 56
- % 10-% 15, % 28
- % 15 -% 20 % 20
- % 20 -% 25, % 16
% 25'ten büyük% 8

[old_news_related_template title="Prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi…" desc="Prostat büyümesi 60 yaş üstü erkeklerde sık görülür. Büyüyen prostat idrar yoluna baskı yapar ve onu bloke edebilir. Prostat büyümesinin en sık nedeni benign prostat hipertrofisidir (sıklıkla BPH olarak adlandırılır). Prostat büyümesinin diğer nedenleri arasında prostat kanseri ve prostat enfeksiyonu (prostatit) bulunur. Peki prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/shutterstock_729961408_16_9_1537424665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/prostat-buyumesi-nedir-prostat-buyumesi-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2636142/"]