Öncelikle söyleyeyim, üçü ile de aynı fikirdeyim. Erdoğan gitmesin derim! Madem buraya kadar o getirdi, esas bundan sonrasını görmenizi isterim.

ÜÇÜN BİRİ

Takvim Gazetesi... Her gün coşan, şahlanan ekonomimizin sesi... Müjdelerin habercisi... “Önümüzdeki 4 yıllık dönemde 4 milyon istihdam sağlanacak. Kişi başı milli gelir 25 bin dolara çıkacak.”
Başlık gayet normal... Koltuğu kaptırmamak için bugün daha fazla hayal satmak zorundalar. Haberi var mı kaç lira yapıyor 25 bin dolar? Dört kişilik bir aile yılda 460 bin lira indirecek cebe! İnanan olur diye yazıyor. Kırk defa yazınca inanan da çıkıyor.

ÜÇÜN İKİSİ

Star Gazetesi’nde köşe sahibi... Afrin’e nasıl “girildiyse” piyasaya da öyle “dalınır...” diye başlamış. Belli ki ekonomiden hiç nasibini almamış. Yazının gerisi Erdoğan güzellemesi...
Dâhiyane fikir! Hemen yarın gel, piyasalara dalmaya başla. Aman geç kalma! Hatta kahveden adam topla. Ya, madem bu kadar kolay, “neden daha önce dalmadınız” diye sorarlarsa?
Sonuçta Erdoğan’da; “Elinde silahı, bombası olan teröristle elinde doları, Eurosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur” demişti. Aynı Afrin gibi değil mi?

* * *

Hele elinde biraz dolar, bir miktar Euro ve eser miktarda Sterlin varsa molotof kokteyli için gereken malzemeler ile eyleme hazır demektir. Çok dikkatli olmak gerekir. Ha Tahtakale, ha Kandil...
Piyasa deyip geçme, aklını alır. İster Amerika ol, ister Avrupa... Kim olduğuna bakmaz fena cezalandırır. Kuruş gelmez, olan gider, bir anda koca ülkeyi batırır. 1992’de İngiltere didişeyim dedi, bir gecede 27 milyar sterlin kaybetti. 2008’de Amerika gitti, geldi. Amerika 11 Rus’a ceza verdi. Rusya piyasa ile itişti. 300 milyar doları üç haftada eritti!

ÜÇÜN ÜÇÜ

CNN Türk’de çıkan sözde uzman... Moderatör Ahmet Hakan... Konuk; “Türkiye’deki reel dolar kuru 4.58 değil. İngiltere’den bazı fonların 4.25, 4.30 üzerinden tayin edildiğini biliyoruz!” dedi. Avukatmış... Hukuku halletmiş, ekonomiye merak salmış.
İyi; “Aslında dolar diye bir para birimi yok... Bunların hepsi algı operasyonu! Amerika da yok... Dünya düz...” demedi. Gir bir bankaya, bakalım kaçtan satıyorlar sana? “Ama İngiltere’de bazı fonlar” diye anlatırsın soran olursa!
Ekonomi Bakanı da kurdaki yükselişi kabul etmemişti. Bak bir dolar 4.60’ı bile geçti. Peki, 4.25’e inse normal mi? Sence dolar mı sadece? Her para birimi karşısında değer kaybediyor TL... Tamam, doları 4.25 kabul ettin. Euro’yu kaçtan sayacaksın? Yen’i Sterlin’i geçtim, Sırp Dinarı’nı, Kazakistan Tengesi’ni, Kenya Şilini’ni, Malezya Ringiti’ni ne yapacaksın? Aslında TL iyi de çevresi kötü diye mi savunacaksın?

sozcu-banner-1