Oruç; kişiye, gelire, mesleğe, Aile Bakanı’na, Orman Bakanı’na, Cumhurbaşkanı’na, Saray’a, gariban evine göre değişir mi? Dini bilgisi yüksek yazarların “Ramazan sayfalarında” yazılarını okuyorum.
“Değişmez” diyorlar.
3 çeşit oruç varmış.
Halkın (Avam) orucu.
Seçkinlerin (Havass) orucu.
Ahass-ı havvas orucu.
Oruçlu inanmış insan, Allah’ın sınırlarına dikkat eder. Oruçlu iken yememek, içmemek ve eşe yaklaşmamak (Avamın Orucu) dışında dil, kulak, göz, el, ayak gibi organları da günahlardan ırak etmek (Havassın yani seçkinlerin Orucu) gerekir ve aynı zamanda aklı, fikri, hayali ve tüm duyguları çirkin tasavvur, kişisel çıkar, bireysel ve siyasi seçim rantı elde etmekten uzak tutmak (Ahsass-ı havassın yani seçkinlerin seçkini olanların orucu) istenir.
3 çeşit oruç, bütün.
Oruçluysan!
Sadece yeme, içme, eşine cinsel yaklaşma değil kalbi de, aklı da, fikri de, dili de, gözü de bozmak yok. Bu yüzden olmalı Diyanet; “pahalı, gösterişli, israf dolu, lüks otellerde iftar sofraları kurmaktan ve bunun masrafını devlete yıkmaktan kaçının” diye uyarılar yapıyor.

* * *

Aile Bakanı Fatma Betül Kaya, Ankara’da 3 gün üst üste “iftar yemeği” verdi. Aile Bakanlığı’nın Eskişehir yolunda 30 katlı “ikiz gökdelen” binası var. Çok yüksek kira ödenen bu gökdelenlerde “personel yemekhanesi” de bulunuyor. Ancak Aile Bakanı, 3 gün üst üste iftar yemeğini, bakanlık binasının yemek salonunda değil Ankara’nın lüks otellerinden Hilton Garden Inn Otel’de verdi.
Bu iftara kaç para ödendi?
Devlet parasıyla mı ödendi?
Kendi parasıyla mı?
Bilmiyorum.
Zaten Allah’ın koyduğu sınırlar açısından fark etmiyor. Çünkü her iki durum da din adamlarının ayetlerden ve hadislerden yola çıkarak sözünü ettikleri; aklı, fikri, hayali, dili, gözü, kulağı ve tüm duyguları çirkin tasavvur, kişisel çıkar, bireysel ve siyasi rant elde etmekten uzak tutmamanın sınırı aşılmış oluyor.

* * *

Okuduklarım diyor ki:
Oruç, niyet ederek tutulur.
İftar, niyet ederek açılır.
Niyet kalbin fonksiyonudur.
Ameller niyetlere göredir.
Devlet parasıyla lüks otelde iftar açtırma ve oruca seçim kampanyalarını musallat ederek oy artırma kalbi bozmaya girer! Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı her gittiği iftar sofrasını reklam edercesine TV’den yayınlayınca oy kaybediyor.
Silkele Temel Dede!
Düşecekler.

sozcu-banner-1