Martı gibi süzülerek iniyorlar. Martı gibi hızlanıp diklemesine kalkıyorlar. Demir kanatlı kuşlar boş gelip, yarı boş kalkıyorlar. Hesaplara “uçak ful dolu geldi, ful dolu kalktı” diye yazılıyor.
İnen uçak.
Kalkan uçak.
Gelen yolcu.
Giden yolcu.
Garantiye alınmıştı.
Havaalanı, “yolcu garantili” ve yüksek faizli dış borç para ile yapılmıştı. Türkiye’nin dördüncü büyük havaalanı olarak planlanmış, adı da “Zafer Havalimanı” konulmuştu.
Adı: Zafer.
Sonu: Fiyasko.
Uşak, Afyon, Kütahya şehirlerinde toplam 1 milyon 600 bin kişi yaşıyor fakat Zafer Havalimanı’nı yapan İctaş adlı firmaya, 2 milyon yolcu garantisi (her yıl artan miktarların ortalaması) verildi.

* * *

Çıkmadı yolcu.
Çıkamazdı.
Çıkamayacağı Zafer Havalimanı’na uçakların inmeye ve kalkmaya başladığı ilk günden belli olmuştu. 2013 yılında iç hatlar için: 550 bin yolcu garantisi verilmişti. Ancak 32 bin yolcu gelmişti.
Gerçekleşme:
Yüzde 6.
Yanılma:
Yüzde 94.
Dış hatlar için ise: 374 bin 500 garantisi verilmiş ancak 11 bin 323 yolcuda kalınmıştı.
Gerçekleşme:
Yüzde 3.
Yanılma:
Yüzde 97.

* * *

Yıllar böylesine “çok düşük gerçekleşme ve feci yanılma” ile geçti ve 2016 yılı bittiğinde; ballı firmaya 4 milyon yolcu garantisi verilmesine karşılık, gelen yolcu sayısı 170 bin olarak kaldı. Devlet de ballı firmanın kasasını gelmeyen yolcular için 5 milyon Euro garanti parası koydu. Afyon-Kütahya- Uşak şehrinde yaşayanların havaalanı var, gururlanıyor. Binecek uçağı var seviniyor. Boş uçaklar, doluymuş gibi para yazıyor. Para, çok çok uzaktaki şehirlerde, kasabalarda, köylerde, kırlarda yaşayan ve o uçakların kalkışını, inişini ömründe görmeyecek olanlardan toplanan vergilerden çıkıyor. Afyon-Kütahya- Uşak şehirlerinde yaşayanlara hizmet verecek bir küçük havameydanı vardı. O meydan genişletilebilirdi. Yenisine gerek yoktu. Ballı firma 50 milyon Euro harcadı, devletten garantili 190 milyon Euro toplayacak.

* * *

İstanbul’da Atatürk Havalimanı da genişletilebilir, yenisi için milyar dolarlar harcamaya gerek kalmazdı. Yolcu garantili yeni havameydanına harcanan paranın 12 milyar dolara çıktığı yazıldı. Üstünde duran olmadı.
Yanılma: Yüzde 97!
Düdükleme: Yüzde 100!
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre; düdüklemek değersiz bir malı çok değerliymiş gibi satmaktır.

plusbanner2x