Sosyal medyada şöyle bir iddia dolaşıyor:
“Soy ağacı kayıtlarında sağ olarak görünen 2.5 milyon ölüye oy kullandıracaklar!..”
İddia doğru değil. Çünkü sağ gibi görünen ölülerin isimleri, seçmen listelerinde bulunmuyor!..
İçinizdeki kuşkuyu hala atamadınız mı?
Kolayı var: İlçe Seçim Kurulu’na başvurarak, atalarınızın seçmen olup olmadığını öğrenebilir, böylece içinizi rahatlatabilirsiniz...

* * *

Genç seçmen kardeşim,
Şehir dışında öğrenciysen ve yurtta kalıyorsan, okuldan alacağın öğrenci belgesinin yanı sıra, yurt müdürünün ıslak imzasını taşıyan belgeyi, evde kalıyorsan adına olan kira sözleşmesi ya da bir faturayı 12 Mayıs’a kadar İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne götür. Oradan verilecek yazıyı İlçe Seçim Kurulu’na göstererek, oy kullanma hakkını güvenceye al!..
Unutma, atacağın bir gol, maç kazandırır!..

* * *

Sadece öğrenciler mi bu işlemleri yapmalı?
Kuşkusuz hayır!
Tüm seçmenler 12 Mayıs’a kadar, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bu amaçla hizmete sunduğu secmen.ysk.gov.tr’ye girerek seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını sorgulamalı, aksi bir durumla karşılaştıklarında İlçe Seçim Kurulları”na başvurarak yanlışı düzelttirmeliler.

* * *

Üzerinde TC kimlik numarası bulunan eski tip nüfus cüzdanı veya eski bir ehliyetle oy kullanabilirsiniz.  Aksi  yönde dolaşan bilgiler doğru değil... Tekrar ediyorum, eski tip kimliklerin 10 yıllık geçerlilik süresini  doldurmaları nedeniyle bunlarla oy kullanılamayacağı yolunda yayılan bilgiler, gerçek değil! Yeter ki elinizdeki resmi  belgede (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi)  TC kimlik numaranız yer alsın...

* * *

Mühürsüz oyların geçerli sayılacağı algısı da yanlış!
Zira yasa, sandık kurulu mührünün olmasını zorunlu kılıyor. Ancak sandık kurulu bu işlemi ihmal ederse mühürsüzler geçerli oluyor!
O halde ne yapmalı?
Saat 06.00’da sandık başında bulunup mühürleme işlemine tanıklık etmek. Böylece ihmale geçit vermeden tam sayıyı tutanak altına almak!
Yani mühürsüz oy çıkma ihtimalini sıfırlamak!..

* * *

Durun, daha bitmedi!
“Biz ne yaparsak yapalım bilgisayar oyunlarıyla rakamları ve neticeyi değiştiriyorlar” söylemi de tümüyle yanlış bir şehir efsanesinden ibaret.
Her sandıkta gönüllüler bulunur ve oy sayım sonucunu gösteren ıslak imzalı tutanak alınırsa, hiç kimse bilgisayarda oynama yapamaz.
Yapmaya yeltenirse anında yakalanır!..

* * *

Sevgili okurlarım,
Yazımda paylaştığım bilgiler ve daha fazlası CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Çelebi’nin başında bulunduğu
@sandikgucu.com adlı sosyal medya hesabında yer alıyor.
Çelebi ve ekibi, bu hesaba giren her gönüllüye, yaklaşık yarım saatlik bir eğitimden sonra sandık görevlisi olma imkanını sağlıyor.
Hedefleri 1 milyon gönüllüye ulaşmak.
Cumhuriyet’in geleceğinin belirleneceği kader seçiminde oylarımızı güvence altına almak için, hiç vakit geçirmeden gönüllü olmamız gerekiyor.
Aksi takdirde bakakalırız giden oylarımızın ardından!..

sozcu-banner-1