ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizi dün gece patlak verdi... ABD basınına yansıyan haberlerde ve Shanahan'ın Akar'a gönderdiği mektubun içeriğinde Türkiye'nin de kilit rol oynadığı F-35'lerle ilgili kritik bir hamle yapıldığı ortaya çıktı.

Amerika ve Türkiye arasında Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri konusunda görüş ayrılıklarının aşılması çabalarında somut ilerleme sağlanamaması üzerine ABD’den Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik bir adım geldi. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta Amerika’da F-35 eğitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz’a kadar ayrılacakları ve program kapsamında yeni eğitim verilmeyeceğini bildirdi.

Shanahan'ın imzasını taşıyan mektup ve mektuba iliştirilen belgede Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik başka hangi adımların atılacağına yer verildi.



Mektuba, Hulusi Akar'ın 6 Nisan'da yaptığı ABD temaslarından duyulan memnuniyet vurgulanarak başlarken, ABD ile Türkiye arasındaki ortaklığa büyük önem verildiği belirtildi. Shanahan mektupta, Türk askerlerinin Rusya'ya S-400 için eğitim almaya gitmelerinden dolayı hayal kırıklığı duyduğunu aktardı. Shanahan, "Değerli ilişkimizi devam ettirmeyi amaçlarken, S-400 sürecinin bitmemesi durumunda F-35 programından Türkiye'yi çıkaracağız" ifadesini kullandı.