Düzce’nin Gölyaka, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde etkili olan yoğun yağış sonrasında birçok köy merkezinde sel ve su baskınları yaşandı. Sel nedeni ile köye ulaşamayan ekipler, helikopterlerle bölgede tarama çalışması başlattı. Yolların çökmesi ve köprülerin yıkılması nedeni ile bir çok köye ulaşım sağlanamadı. Selin en şiddetli yaşandığı ve 7 kaybın olduğu Esmahanım köyünde felaketin büyüklüğü gözler önüne serildi. Harabeye dönen köyde birçok ev kullanılamaz hale geldi.

Selin yerle bir ettiği Esmahatun köyü böyle görüntülendi

DÖRDÜ ÇOCUK YEDİ KAYIPTAN BİRİNİN CESEDİ BULUNDU


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Esmahanım köyünde 4’ü çocuk, 2’si kadın, 1’i erkek olmak üzere 7 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Düzce Valiliği kaybolan 7 kişi için AFAD, jandarma ve bölgeden gelen gönüllü arama kurtarma ekipleri ile itfaiye ekiplerinin sabah 06.30 itibarıyla arama çalışmalarına başladığını duyurdu.

Maalesef öğle saatlerinde bir kişinin cesedinin denizde görüldüğü öğrenildi.  42 yaşındaki Fatma Töngel'e ait olduğu tespit edilen ceset, bulunduğu yerden çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Selin yerlebir ettiği Esmahatun köyü böyle görüntülendi

KAYIP 7 KİŞİNİN İSİMLERİ AÇIKLANDI


Düzce Valiliği, Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyünde selde kaybolan 7 kişinin isimlerini açıkladı. Selde, Nilgün Kaplan (39), çocukları Funda Kaplan (9), ikizleri İlayda Sinem ve Sanem Kaplan (7), Cengiz (55) ve Fatma Töngel (42) çifti ile çocukları Kağan Töngel (3) kayboldu.

Selin yerlebir ettiği Esmahatun köyü böyle görüntülendi

TAHLİYE İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR


Esmahanım Köyü Muhtarı Taşkın Ersoy, “Kayıp 7 kişiden henüz bir haber yok. Burada bulunanlar ile ilgili olarak ise helikopterler yardımı ile köyden tahliye işlemleri devam ediyor. Şu anda bize karayolu ile ulaşım sağlanamıyor. Akşam saatlerine doğru yolların açılmasını bekliyoruz. Ayrıca bölgede enerji kesintisi olduğu için bize ulaşabilecekleri telefonları araçlarımızı çalıştırarak şarj edebiliyoruz” dedi.

Sel nedeniyle dere yatağı bile değişti

KARAYOLUNDA ÇÖKME


Sel sularının vurduğu Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen köyünden Esmahanım köyüne giden karayolunda birçok noktada asfalt çöktü. Can güvenliklerinden endişe eden köylüler bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. Düzce´de sağanak yağış nedeniyle yaşanan sel felaketi sonrası çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Selin en çok etkilediği Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen köyünde asfalt yolda birçok noktada göçük meydana geldi. Göçük nedeniyle 2 şeritli yolun bir şeridi trafiğe kapatıldı. Bölge `Heyelan Mıntıkası´ ilan edildi. Dokuzdeğirmen köyünden Esmahanım gibi sel sularının vurduğu noktalara ulaşım karayolundan kontrollü bir şekilde yapılabiliyor.

'ŞU AN CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'


Göçen asfaltın hemen yanı başındaki konutlarında yaklaşık 25 yıldır yaşadığını söyleyen 45 yaşındaki Havva Varol, "Gece 1 gibi yağış başladı. Çok korktuk, kaçtık komşunun evine gittik. Buralardan hep sel suları geldi. En son çare kendimizi yola attık bekledik. Burada yol göçtü. Bu durum bizi tedirgin ediyor. Bu göçük ile birlikte bizim evimizin arkası da gitti. Şu an can güvenliğimiz yok. Daha önce bir sel olmuştu ama bu kadarı olmamıştı. Yollarımız yıkılmamıştı. Bu sefer çok fazla oldu" dedi.

'TOPRAKLARIMIZ YUMUŞADI, TEHLİKEDEYİZ'


Bir başka köy sakini Nurhayat Varol da, `´Korkudan başka bir şey yaşamadık. Çok felaket oldu, su kuvvetli geldi. 5 yıl önce de bir sel olmuştu ama bu kadar etkili değildi. Benim evim su içinde kalmıştı. Bu sefer de eltimin evi tehlikede, yani evin arka tarafı yok, her an gidebilir. Can güvenliğimizden endişe ediyoruz, tehlikedeyiz şu anda. Toprak oynuyor çünkü. Topraklarımız yumuşadı, oynadığı için tehlikedeyiz´´ diye konuştu.

Gökhan ÇELİK- Cemal YURTTAŞ/ DÜZCE (DHA)-