Konuk Cumhurbaşkanı Salih, dün Ankara'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Irak'la Türkiye arasında Fırat ve Dicle'nin suları konusunda yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, su konusundaki sıkıntıları aşmak için Salih'e yakın zamanda "özel bir temsilci atayacağı", bundan böyle su konusunda Irak makamlarının muhatabının bu temsilci olacağını söyledi.

PKK İLE ORTAK MÜCADELE YİNE GÜNDEMDE

Görüşmelerde PKK terör örgütüyle mücadele yine gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, Irak'ın bir önceki Başbakanı Abadi'nin Ankara ziyareti sırasında masaya gelen, ancak tam olarak hayata geçirilemeyen PKK ile ortak mücadele konusunu yeniden masaya geldi.

Irak'ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Salih'in gündeme getirdiği konular arasında ise, Süleymaniye Havalimanından kalkan uçakların, Türkiye'nin hava sahasını kullanmasına izin verilmesi oldu.
Türkiye, Kuzey Irak Kürt yönetiminin 2017 yılında yaptığı bağımsızlık referandumu nedeniyle hava sahasını bu bölgeden kalkan sivil uçaklara kapatmıştı.

SÜLEYMANİYE HAVAALANI SORUNU

Daha sonra Kuzey Irak ile yapılan temaslar sonucu, Barzani ailesinin kontrolündeki Erbil'den kalkacak olan uçaklara havasahası açılmıştı. Ancak Talabani aşiretinin kontrolündeki Süleymaniye'den kalkan uçaklara ise hava sahasının kapatılması yaptırımına devam kararı alınmıştı. Türkiye'nin Süleymaniye'ye yönelik bu tavrının arkasında ise, Talabani aşireti altındaki bölgelerde PKK terör örgütüne verilen desteğin ve bu bölgede terör örgütünün Türk vatandaşlarını kaçırmasına ve alıkoymasına göz yumulması yatıyordu.

Kendisi de Cumhurbaşkanlığı'na Talabani'nin kurmuş olduğu Irak Yurtseverler Birliği tarafından aday gösterilmiş olan Behram Salih, Süleymaniye havaalanına yasağın kalkmasını istedi.

Ancak edinilen bilgiye göre Ankara bu konuda net bir tavır almadı.

Görüşmeler sonucunda Erbil-Diyarbakır seferlerinin ise yeniden başlaması konusunda karar alındığı öğrenildi. Erbil-Diyarbakır karşılıklı seferleri Şubat ayında başlayacak.