İstanbul Emniyeti’ne bağlı Siber Suçlarlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Metris Cezaevi’nde yatan mahkûmlar adına çıkarılan banka ve kredi kartlarıyla işlem yapıldığını belirledi. Yapılan araştırmalarda, bazı şüphelilere ulaşılarak suç örgütünün elebaşı tespit edildi.

İNFAZ KORUMA MEMURU

Yapılan teknik ve fiziki takiplerde, şebeke elebaşının mahkum ve hükümlülere ait banka kartı, kredi kartı ve nüfus bilgilerini Metris Cezaevi’ndeki bir “İnfaz Koruma Memuru”ndan aldığı öğrenildi. Araştırmalar, şebeke elebaşının Hakkari Çukurca’daki bir nüfus memuruyla da görüştüğünü ortaya koydu. Şebeke elebaşının infaz memurundan aldığı kimlik bilgilerini Çukurca’ya gönderdiği ve “Anne kızlık soyadı” gibi detaylı verileri, görüştüğü nüfus müdüründen aldığı anlaşıldı.

HESAPLAR BOŞALTILDI

Siber polisinin yaptığı çalışmada şebekenin ele geçirdiği bilgilerin ardından, mahkûm ve hükümlüler adına sahte kimlik ve ‘İkiz Sim kart’ çıkartıldığı belirlendi. Kimliklerle banka ve kredi kartı müracaatı yapıldı. İkiz Sim kartlar kullanılarak da müşterilere ait şifre bilgileri değiştirildi. Bankaya üçüncü bir kişiye ait farklı bir telefon numarası veren çete üyeleri, şifre ve alışveriş bilgilerini bu numaraya yönlendirdi. Daha sonra ise hesaplardaki paralar çekildi. Mahkûmlar adına açılan kredili hesaplar boşaltıldı.

1 MİLYON 97 BİN

Polisin tespitine göre şebeke bu yöntemle 1 milyon 97 bin lira vurgun yaptı. Siber birimlerinin takibi sırasında tespiti yapılan 181 bin liralık para transferi ise hesaplara bloke koyularak önlendi.

BEŞ İLDE OPERASYON

Şebekenin bütün yöntemlerini çözen polis ekipleri, 20 şüpheli tespit etti. Yapılan çalışmaların ardından şüphelilerin yakalanması için operasyon düzenlendi. İstanbul, Adana, Hakkari, Zonguldak ve Bursa’da düzenlenen baskınlarda, aralarında şebeke elebaşı, infaz korumam memuru ve nüfus müdürünün de bulunduğu 15 şüpheli gözaltına alındı. Diğer 5 şüphelinin ise daha önceki operasyonlarda yakalandığı ve cezaevinde oldukları belirtildi.
Yapılan aramalarda çok sayıda sahte kimlik, banka kartı ve bir miktar para ele geçirildiği öğrenildi.

11 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne görüldü. İşlemlerin ardından adliyeye gönderilen şüphelilerden 11’i tutuklandı.