Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul edilerek, seçimin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Karar 7’ye karşı 4 oyla, oy çokluğuyla alınırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran’da tekrarlanması kararlaştırıldı.

37 gün süren itiraz sürecinin ardından toplanan YSK, İlçe Seçim kurullarından gelen sonuçları inceleyip 4 saatte karar verdi. Karar uyarınca Ekrem İmamoğlu’nun seçimden 17 gün sonra aldığı mazbatası, hükümsüz kaldı. YSK’nın AKP’nin Büyükçekmece, MHP’nin ise Maltepe’de seçimin yenilenmesi için yaptığı başvuruyu yarın görüşeceği belirtildi. YSK’nın iptal kararını “Yasaya aykırı şekilde 225 civarında sandık kurulu başkanı ve kamu görevlisi olmayan 3500 sandık kurulu üyesi olduğu” gerekçesiyle aldığı öğrenildi.

ŞİMDİ NE OLACAK ?

Bu kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, tüm sonuçlarıyla ortadan kalktığından, İmamoğlu’nun 17 Nisan’da aldığı mazbatası hükümsüz hale geldi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun boşalması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri bir başkanvekili seçecek ve bu isim 23 Haziran’daki seçime kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.

5 yıl önce Yalova seçimi iptal edilmiş ve bu süreç işlemişti. Ancak Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde 31 Mart seçimi iptal edildi ve 2 Haziran’da yenilenecek seçime kadar belediye başkanı olarak bir vali yardımcısı kayyum olarak atandı. İstanbul'daki sürece İçişleri Bakanlığı karar verecek.

SADECE BÜYÜKŞEHİR İÇİN

YSK’nın kararına göre, yeniden yapılacak seçimde, seçmenler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. İl Genel Meclisi üyeleri ile İlçe seçimleri için oy verilmeyecek. 31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler mevcut adayları dışında aday gösteremeyecek ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle yeniden meydana gelecek boşluk durumunda ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar yeni bir aday ismi sunabilecek. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

AYNI SEÇMENLER OY KULLANACAK

Yenilecek seçimde, 31 Mart 2019'daki seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri tekrar kullanılacak. 18 yaşını dolduranlar listeye eklenecek. Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak. Seçimde 31 Mart’taki seçmen listeleri kullanılacak. Öte yandan YSK, MHP'nin Maltepe, AKP’nin ise Büyükçekmece ilçesinde seçim sonuçlarına yaptığı itirazı yarın (bugün) görüşerek, karara bağlayacak.