MSB Hulusi Akar ile İsmail Metin Temel arasında yaşananların perde arkası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Malatya’da görev yapan 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atandı. Tunceli’de görev yapan 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut ise Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na getirildi. Söz konusu atamalar Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 9’uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince gerçekleştirildi.

‘APOLET SÖKME’ TARTIŞMASI

24 Haziran seçimleri öncesinde, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim konuşmasını alkışlayan Temel Paşa’yı eleştirerek “O generalin apoletlerini sökeceğim” demişti. Erdoğan ise “Temel paşamızla çok yakın bir hukukumuz var, millet İnce’ye apolet sökecek fırsatı vermez” yanıtını vermişti. Peki bu yeni görevlendirmeler ne anlama geliyor? Afrin operasyonunu yürüten Temel Paşa ile 29 Ocak 2018’de Burseya Dağı’na Türk Bayrağı diken birliklerin başındaki Barut Paşa neden ‘pasif’ göreve atandı?

15 TEMMUZ’A GİDEN SÜREÇ

Haberi ilk önce, 30 Aralık’ta, OdaTV’de Müyesser Yıldız duyurdu. Haberde şöyle denildi: “15 Temmuz’dan bu yana Temel ile Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler arasında çeşitli sıkıntılar ve görüş ayrılıkları yaşandığı konuşuluyordu.” SÖZCÜ, Genelkurmay kaynaklarından yaşananların perde arkasına ulaştı. Sıkıntı, Suriye konusunda yürütülen politikalardan kaynaklanmıyor. İddialara göre, Org. İsmail Metin Temel Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler’le zaman zaman farklı görüşleri savundu. Birinci neden, iki komutanın da 15 Temmuz sürecine giden süreçte yapılan atamaların yanlışlığını her fırsatta anlattıkları ve FETÖ’cülere karşı mücadele konusunda zayıf kalındığı yönünde eleştirileriydi.  İsmail Metin Temel ve Mustafa Barut’la ilgili “FETÖ’cülere karşı şahin duran ve taviz vermeyen komutanlar. Pasif görev, hain örgüte karşı mücadele veren subaylarda moral bozukluğu yaratır” değerlendirmesi de yapılıyor. Yine iki komutanın, subaylardan erlere kadar çok sevildiğinin altı çiziliyor.

01szt04b_ant_ist_izm_ank_adn_trb-yeni

Burseya Dağı’na bayrağımızı diken birliği yöneten komutan


Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Zeytin Dalı Harekatı’nda, 28 Ocak’ta, Suriye’nin Afrin kenti doğusundaki Azez’den ilerleyerek stratejik önemdeki Burseya Dağı’nı terör örgütü PYD/PKK’dan temizlemişti. Tuğgeneral Mustafa Barut komutasındaki askerlerimiz dağa Türk Bayrağı dikmişlerdi. Yine 7 Haziran’da, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, terörden arındırılan Burseya Dağı’nda görevli askerlerle iftarda bir araya gelmişti.

 TSK ve ÖSO geçen ocak ayında Burseya Dağı’nı böyle ele geçirmişti.
TSK ve ÖSO geçen ocak ayında Burseya Dağı’nı böyle ele geçirmişti.

Madalya tartışması krizi derinleştirdi


Krizin nedenlerinden biri de şu: 14-15 Aralık’ta icra edilen TSK 2017-2018 Faaliyet Yılı Değerlendirme Toplantısı, Madalya ve Başarılı Birlik Ödül Töreni’nde Afrin harekatına katılan birliklere ödül verilmemesi nedeniyle Temel ve Barut sağlık raporu mazereti belirterek törene katılmıyorlar. Bu sağlık raporu da krizin derinleşmesine neden oluyor.