Milli maçı seyrederken aldı beni bir düşünce... 250 bin dolarlık ev satın alıp Türk vatandaşı olanlar da seviniyorlar mıdır Fransa’ya attığımız gollere?
Bu iş dünyanın her yerinde böyle diyenlere... O ülkelerin hiç biri hemen vatandaşlık vermiyor. Sadece kalıcı oturma izni veriyor. Yıllar boyu bazı koşulları yerine getirmeni istiyor. Yok öyle bizim gibi şip şak vatandaşlık!

★★★

Avrupa’da en ucuz yatırımla, bakın vatandaşlık değil oturma hakkı veren ülkelerden biri Yunanistan... Önce 250 bin Euro yatırım yapıyorsunuz, vatandaş olmak için 7 yıl Yunanistan’da konaklıyorsunuz. Yunanca öğrenip vatandaşlık sınavını geçiyorsunuz.
Ya bizde? Kriz nedeniyle zararına satışlar. Kelepir fiyatına zahmetsiz açık büfe vatandaşlık...  Al 250 bin dolarlık evi... Kap vatandaşlığı ve pasaportu... Üç yıl sonra sat evi...
Memlekette her halta zam geliyor bir tek vatandaşın fiyatı düşüyor. Bir Türk dünyaya bedeldi, kampanya başladı 250 bin dolara indi!
Diğer bir açıdan bakarsak, vatandaşlık için 250 bin dolar nakit kıstası uygulansa, Türk vatandaşı sayısı 200 bin kişi kalmayacak!
Hesabında “1 milyon lira veya üzeri” parası olan mudi sayısı 193 bin kişi... Bir milyon lira dediğin bugün 170 bin dolar ediyor. Zengin diye baktıkların bile ellerindeki nakitle Türk vatandaşı olamıyor!



★★★

Yine de işler kesat! Sahi, bedavaya gelmek varken, kim niye para versin? Sorana Suriyeliyim dersin... Para vermeden metrobüse, otobüse binersin, hastaneye gidersin. Eğitim zaten bedava, alışveriş cebine koyulan kartla. Askerlik yapmıyorsun, vergi vermiyorsun.
İyi de gidip Norveç vatandaşı olsan, yaşayacağın en büyük heyecan, kedinin ağaca çıkması itfaiyenin onu kurtarması... İsviçre’de Eyaletler Meclisi gündem yokluğu nedeniyle açılmıyor. İnsanlar sıkıntıdan patlıyor.
Bu ülke sana macera, deneyim ve adrenalin vaat ediyor. Arada ufak tefek, tatlı sürprizler seni bekliyor. Kampanyadan yararlandın, 250 bin doları yatırdın. Evi aldın, başvurdun, Türk vatandaşlığına kaydoldun. Hayırlı olsun.
Cezaevi deneyimi yaşamak mı istiyorsunuz. Doğru yerdesiniz. Her an durup dururken tutuklanabilirsiniz. “Neden durup dururken” diye bana sormayın. İddianamesi olmayan binlerce tutukluya sorun.
Birine gözünüz dalsın, dik dik bakın, yumruğun nereden geldiğini bile anlamayın. Biraz da hastane ortamını tadın. Acil kapısında bekleyen insanlarla tanışın. Sıra gelene kadar ölmezseniz doyumsuz sohbetlere dalın.
Yeşili artık hayatınızdan çıkartın, grinin 50 tonuna alışın. Beton artık hayatınızın vazgeçilmez bir parçası... Yollar, köprüler, tüneller yapılıyor, geçmesen bile önümüzdeki 25 yıl boyunca ödeyeceksin parasını.

★★★

O kadar para verdin, biraz evde takılayım dedin. Televizyonda Cumhurbaşkanı’nı 7/24 izleme ayrıcalığı... Her kanalda onun varlığı...
İnternette 300 bin yasaklı site... Wikipedia bile içlerinde... Yorum yaptığında, polis kapında... Gazete aldığında, bizi kıskanan ülkelerin tam listesi... Uçuyoruz, coşuyoruz haberleri. Emekli olamıyorsun ama olursan her daim emekliye zam müjdesi. Dünyanın en yüksek vergileri ve devamlı güncelleme hizmeti. Asgari ücretle geçinme dersleri... Yemek yerken bile kendini zengin hissetme keyfi. Et, balık diyeti...
Demokrasi hasreti... Adalet özlemi... İşsizlik payesi... PKK, IŞİD terörü... FETÖ yapılanması... Cezaevlerinde yer kalmaması... Yabancı ülkeler için vize sırası... Her daim değer kaybedip ucuzlayan Türk Lirası... Çocuk yaşta evlenme imkanı...

★★★

Survivor’ı seyretme boşuna... Metrobüs macerası hemen yanı başında... Metrobüste acıma yoktur. Ortama bir kez girmişseniz içgüdülerinizle hareket etmelisiniz. Zamanla her şeyi öğreneceksiniz.
Bunlar sadece yaşayacaklarının fragmanı... Esas film daha başlamadı... İki yüz elli bin dolar verdin, yiğidin harman olduğu yere hoş geldin!


Bankalar batar mı?


“Instagram hesabımdan beni takip edip soru sorabilirsiniz, elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum” dedim. En çok gelen soru; Bankalar batar mı? Paramızın başına bir şey gelir mi?
Muhalefet olmak başka, gerçekçi olmak başka...
Ülkeler batıyor, bankalar neden batmasın? Elbette batabilir. Lakin kısa vadede Türkiye’de batacak banka görünmüyor. Çoğu şeyi yanlış yapsa da BDDK bu işi iyi denetliyor.
Diyelim ki battı. Bugüne kadar offshore hesaplar dışında ödenmeyen para kalmadı. Zira yüz bin liraya kadar devlet güvencesinde... Limit o kadarı geçse bile ödendi her seferinde...

★★★

Dikkat edin, banka diyorum. Finansal kuruluş adı altındaki bazı yapılanmaları kast etmiyorum. Benim bu konuda içim rahat... Bankadaki paraya bir şey olmaz.
Tek huzursuzluğum ufaktan sermeye kontrolü uygulamalarına gidilmesi. Yok efendim bugün aldığın dolar, yarın hesaba geçilecek gibi tat kaçıran önlemlerin gelmesi.

Tasarruf dediğin böyle olur!


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Japonya’da dün başlayan, bugün devam eden G20 ülkeleri maliye bakanları zirvesine katılmaya gerek görmedi. Diğer ülkelerin maliye bakanları kim oluyor ki?
Haziran sonunda yine Japonya’da yapılacak G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacak. Ailece Japonya’da olacaklar. Bu sayede tek uçakla gidip ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar!
Erdoğan, damadı için; “Bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına inanıyorum” demişti. Ülke ekonomisini getirdiği noktadaki başarılar onu kesmemiş sanki, şimdi Türkiye’nin diğer sorunlarını derleyip toparlayacak belli ki!