Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle sokağa inen halk protestolara devam ediyor.

Muhalifler gerçekleştirilen miting için 4 Ağustos’ta halka çağrıda bulunmuş, eylemin adını ise “Birlik Mitingi” olarak duyurmuştu.

Çağrının ardından başkent Minsk’e ülkenin dört bir yanında binlerce kişi gelerek gösterilere katıldı. Belarus İçişleri Bakanlığı, yürüyüşlerin yasal olmadığını açıklamış ve başkentte sıkı önlemler almıştı.

GÖSTERİCİLER LUKAŞENKO'NUN KONUTUNA YÜRÜDÜ

Tüm engellere rağmen bir araya gelen binlerce gösterici Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun konutuna doğru yürüdü.

Konuta 2 kilometre mesafede polis engeliyle karşılaşan göstericiler, burada Lukaşenko aleyhine sloganlar atarak istifa çağrısında bulundu.

FOTO: İHA


MUHALİFLERE GÖRE 300'E YAKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis yürüyüş sırasında biri basın mensubu olmak üzere toplam 76 kişiyi gözaltına almıştı. Muhalifler ise Minsk’in yanı sıra Grodno ve Vitepsk şehirlerinde de gözaltına alınanların olduğunu açıklamıştı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada protestoların izinsiz olduğu hatırlatılarak gösterilerde bazı kişilerin hafif yaralandığı ve 100 kişinin de gözaltına alındığı aktarıldı.

Muhalefet tarafından yapılan açıklamada ise bakanlığın verdiği rakam yalanlanarak yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Hukukçular net rakam için veri toplamaya devam ettiklerini aktardı.

DAĞILMAYAN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Gösteriler sırasında yağmurun başlaması ile protestoculardan bazıları gösterilerden ayrılırken bir kısım gösterici ise Lukaşenko’nun konutunun çevresinde gösterilerine devam etti.

Belarus polisi tarafından yapılan anonslara uymayan göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi. (İHA)



[special_article_template title="" desc="Belarus'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, 1994 yılından beri Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Aleksandr Lukaşenko, oyların yaklaşık yüzde 80,1'ini alarak yeniden seçilmişti. Seçimin ardından Litvanya'ya giden muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, halka sokağa çıkma çağrısında bulunmuştu. Sert söylemleriyle tepki çeken Lukaşenko'nun yeniden Cumhurbaşkanı olmasının ardından başlayan protestolar sonrası BM ve AB başta olmak üzere birçok ülke sağduyu çağrısında bulunmuştu." who="">