Eylül ayında The Cut için bir makale kaleme alan model ve aktris Emily Ratajkowski, 20 yaşındayken fotoğrafçı Jonathan Leder tarafından fotoğraf çekimi esnasında cinsel saldırıya maruz kaldığını açıklamıştı. Ünlü model yazısında, Leder'ın o gün çektiği çıplak polaroid fotoğrafları izinsiz olarak galerilerde sergilediğini ve kitabına bastığını da öne sürmüştü.

New York Times'a açıklamalarda bulunan başka kadınlar da Leder ile benzer deneyimler yaşadıklarını anlattı. Ancak öncelikle orijinal hikayeyi hatırlamakta fayda var.



Ratajkowski, kitabın çıkışından kısa bir süre sonra 30 Kasım 2016'da konuyla ilgili olarak "Jonathan Leder tarafından yayımlanan fotoğraflar hakkında, kendisinin reklamını yapmamak adına, topluma açık bir platformda konuşmamak için direniyordum. Ancak yetti" ifadelerini kullanmış ve şunları şöylemişti:

"Bu kitap ve içindeki görseller kanunlara aykırı. İznim olmadan bu fotoğrafların kullanılması savunucusu olduğum görüşün tam karşısında duruyor. Cinselliklerini ve bedenlerini ne zaman ve nasıl paylaşacaklarına kadınlar karar verir."

"Kendimi paparazzilerin merceklerinden görmeye, kendime aynada bakmaktan daha aşinayım. Ve imajımın, yansımamın bana ait olmadığını öğrendim." -Emily Ratajkowski (Fotoğraf: Depo Photos)


Leder ise Ratajkowski'nin menajeri Natalie Smith ile bir sözleşme imzaladığını öne sürmüş ve belgeyi New York Times'a sunmuştu. Bunun üzerine Ratajkowski, menajerinin herhangi bir belge imzalamadığını belirtirken avukatlarının da belgedeki imzanın sahte olduğunu tespit ettiğini belirtti.

Tüm bu süreci takip eden Kathleen Sorbara da 2013'te Leder ile gerçekleştirdiği iki fotoğraf çekimini anımsadı ve New York Times ile irtibata geçti. 18 yaşında çekilen fotoğraflarının üzerinden 7 yıl geçmişti.