Çin'de sadece birkaç hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkileyen ve en az dört kişinin ölümüne yol açan virüsün, insandan insana bulaşabildiği açıklandı. Çinli yetkililer, Wuhan kentinde başlayıp ülkenin büyük kentlerine yayılan salgını kontrol altına almaya çalışıyor. Bugün resmi makamlar ölü sayısının arttığını ve toplamda 6 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bir tür zatürreye yol açan virüs, son olarak 89 yaşındaki bir erkeğin ölümüne neden oldu. Yapılan resmi açıklamalarda şu ana kadar 200'den fazla kişinin salgına yakalandığı ifade ediliyor. Ancak viral hastalık uzmanları sayının 2.000'e yakın olabileceği uyarısını yapıyor.



MASKELER KAPIŞ KAPIŞ
Reuters haber ajansı, servis ettiği fotoğraflarda başta başkent Pekin olmak üzere birçok kentte insanların hastalığa önlem olarak beyaz ağızlık ve maskeler satın aldığını aktardı.

Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, Wuhan'da ortaya çıkan virüsün ülkenin diğer noktalarına da sıçradığını açıkladı. Daha önce benzer bir salgın 2002/2003 yıllarında yaşanmış ve Çin'de yaklaşık 800 kişi yaşamını yitirmişti.

Henüz virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıklayan yetkililer 15 sağlık uzmanının da enfeksiyon kaptığı duyurdu. Hastalık karşısında bir aşı geliştirilemediğini açıklayan yetkililer incelemelerin devam ettiğini duyurdu.

Salgının hızla yayılması ülke genelinde panik yarattı.


11 MİLYONLUK KENTTE ORTAYA ÇIKTI
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Guangdong kentinde iki kişinin virüsü başka hastalardan kaptığını duyurdu. Daha önce virüsün sadece hayvandan insana bulaştığı sanılıyordu. Hastalık ilk olarak geçen yıl Aralık ayında, 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı.

Çin yeni yılı nedeniyle milyonlarca kişinin gelecek birkaç gün içerisinde seyahat etmesi bekleniyor. Bu süreçte salgının yayılma hızının artmasından endişe ediliyor. Çin dışında vakalara da rastlanmış durumda. Tayland'da iki, Japonya ve Güney Kore'de de birer kişinin virüse yakalandığı tespit edildi. Bu kişilerin kısa süre önce Wuhan'ı ziyaret ettikleri de açıklandı.

Sosyal medyada paylaşılan videoda özel kostümlü görevlilerin bütün yolcuların derecelerini ölçtüğü ve kontrol ettiği görülüyor. Görüntülerde Wuhan'dan Macau'ya 12 Ocak'ta giden Air China'ya ait yolcu uçağında çekildiği açıklandı.


DÜNYA TEYAKKUZDA
Ocak ayının sonunda Çin yeni yılını kutlayacak ülke vatandaşları hem ülke içinde hem de uluslararası seyahatler gerçekleştirecek. Çinlilerin yoğun olarak gideceği ABD, Japonya, Tayland, Singapur ve Güney Kore'de önlemler alındı.