Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Nisan toplantısının ardından beklentiye paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi. Fed'in fonlama oranı yüzde 0 - 0.25 aralığında kaldı. Yetkililer politika faizinin sıfıra yakın tutulacağı ve tahvil alımlarının devam edeceği taahhüdünü yineledi.

Bankanın açıklamasında virüsün orta vadede büyük riskler oluşturduğu belirtildi. Sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır baskı oluşturacağına dikkat çekildi. Çarşamba günkü ortak açıklamada bankanın ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanacağı ve duruma uygun bir şekilde hareket edeceği ifade edildi.

Yetkililer faizlerin gelecek seyrine ilişkin geniş sözlü yönlendirmesinde değişikliğe gitmedi. Bazı uzmanlar faiz patikasıyla ilgili daha fazla detay bekliyordu. Ancak "Ekonomi son olayların etkisini atlattığı ve banka azami istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaştığına emin olana kadar, komitenin faiz hedef aralığını sıfıra yakın tutacağı" şeklindeki 15 Mart toplantısındaki dil tekrar edildi.

Bloomberght'deki habere göre, FOMC, varlık alımları konusunda geçen aya benzer ifadeler kullandı. ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımlarının piyasanın düzgün işleyişini desteklemek için ihtiyaç duyulan miktarda devam edeceğini belirtti.

ABD'DE İŞSİZLİK YÜZDE 10'U GEÇEBİLİR

Merkez bankası virüsün ekonomik etkilerini sınırlamak için eşi benzeri görülmemiş ölçüde destek verdi. Corona virüsü salgını dünya ekonomisini resesyona çekerken, işletmelerin kapanmasıyla birlikte ABD'de işsizlik oranı büyük bir ihtimalle yüzde 10'un üzerine çıktı. Bugün açıklanan verilere göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4.8 küçüldü. Bu 2008'den bu yana görülen en sert küçülme.

Fed'in politika faizi 3 Mart toplantısı öncesinde yüzde 1.50 - 1.75 aralığında idi. 3 Mart toplantısında 50 baz puanlık indirime gidilmesinin ardından, 15 Mart'ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı ile 100 bp indirime gitmişti. Ayrıca bankaların iskonto penceresinde borçlanma oranını 150 bp düşürürken, bankaların zorunlu karşılık oranını sıfıra indirmişti.

Banka, 15 Mart'ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda gecelik borçlanma maliyetlerini neredeyse sıfıra indirdiğini açıklarken "Ekonominin son olayların etkisini atlattığı ve maksimum istihdam ile fiyat istikrarlı hedeflerine döndüğü konusunda güven duyana kadar, faizlerin orada kalacağını" söylemişti.

Ayrıca Fed'in koronavirüs krizine karşı attığı adımlar arasında bankalara, para piyasası fonlarına, şirketlere, şirketlere ve eyaletlere fon sağlayacak dokuz sıra dışı borç verme programı bulunuyor.

ABD hisse senetleri Fed'in açıklamasının ardından kazançlarını korurken 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi hafifçe yükselerek yüzde 0.62 oldu.

[old_news_related_template title="Kurdaki oynaklığı durdurmak için IMF adımı çok önemli" desc="Türkiye’nin bu yıl 30-40 milyar dolar civarında bir kaynağa ihtiyacı olduğunu söyleyen iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, IMF yerine medet umulan ABD swap hattının bu ihtiyacı karşılamayacağını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/27/iecrop/imf-reuters_16_9_1588022993.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kurdaki-oynakligi-durdurmak-icin-imf-adimi-cok-onemli-5778514/"]