Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup onun yerine sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ardından tarihi zirvede seyrini sürdürüyor. TCMB'nin likidite adımları sonucunda gecelik faizler %14'lere yakınsarken küresel piyasalardaki satış baskısı ve dünyada ve Türkiye'de artan corona virüsü yayılımı da piyasada takip ediliyor. Dolar/TL haftaya 8.06'nın üzerine çıkarak tarihi zirvesini yeniledi.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, corona virüsünde küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor. Öte yandan corona virüsünde yayılımı Türkiye'de de belirginleşirken Reuters'ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor.



Asya borsaları da bugün Avrupa'da ve ABD'deki artan corona virüsü vakalarının küresel gelecek görünümünü zayıflatmasıyla yeni haftaya sönük bir başlangıç yaptı. Bu hafta üç büyük merkez bankası para kurulu toplantısı yapacak.

TAKİP EDİLECEK VERİLER


Piyasalar, Kanada Merkez Bankası'nın ve Japonya Merkez Bankası'nın şimdilik faizleri sabit tutmasını beklerken, Avrupa Merkez Bankası'nın ise enflasyon ve büyümeye karşı temkinli duracağını bekliyor. İç gündemde ise bu hafta için öne çıkan önemli gelişmeler ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yarın Citibank tarafından düzenlenen yatırımcı görüşmeleri ve TCMB'nin çarşamba günü gerçekleştireceği enflasyon raporu olacak.

TCMB'nin yılın son enflasyon raporunda %8.9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak %10.5 civarına revize etmesi bekleniyor. TCMB geçen hafta politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75'e yükseltti.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma günü itibarıyla %12.88 seviyesinde. Temmuz ortasından beri 500 baz puanın üzerinde sıkılaştırmaya giden TCMB'nin PPK kararı öncesi yapabileceği sıkılaştırmanın üst limiti %13.25 idi. PPK sonrası ise bu limit 150 baz puan artışla %14.75 oldu.


TCMB POLİTİKALARI SORGULANIYOR


Bankacılar Türkiye'den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının aynı bir önceki PPK sonrası olduğu gibi atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı. Ancak gelen ilk yorumlar yabancı yatırımcıların geçen haftaki karar sonrası Türkiye pozisyonunda iyimser bir noktaya gitmeyeceği yönünde.

Aksine TCMB'nin politikaları ve piyasa beklentilerini yönetebilme kabiliyeti sorgulanıyor. TCMB'nin faiz koridorunu asimetrik bir hale getirmesi ise bankacılara göre "daha öngörülemez ve şeffaf olmayan bir para politikası çerçevesine geri dönmek" anlamına geliyor.

Kredibilite de eleştiriler arasında. Bankacılar ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemine paralel ilgili kararı almış olabileceğini düşünüyorlar. Bu kapsamda ekonomi yönetimi TL'de belirgin bir değer kazancını istemiyor. Ancak bu süreç kamunun 120 milyar doların üzerinde döviz arzı yapması sonrası rezervlerde yaşanan düşüşü ve soru işaretlerini belirginleştiriyor.

Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:

BORSA


Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan notta cuma günü en yüksek 1204 seviyesi test edildikten sonra satış baskısının gün boyu devam ettiği ve yükselen trendin kırıldığı belirtilerek şöyle denildi:

Cuma günkü kapanış itibaren yükselen kanalı aşağı yönde kırmış olduk. 1192-1195 direnç bölgesi olmak üzere 1171’e doğru destek arayışının devam edeceğini ve bundan sonraki süreçte yatay trend için bir destek arayışının başladığını düşünüyoruz.

Ak Yatırım araştırma bölümü tarafından hazırlanan analizde ise, "BIST100 haftanın son gününde geri çekilme yaşadığı 1179 seviyesinden gelen sınırlı tepkiyle günü tamamladı. Kapanış 1190.63 seviyesinde gerçekleşti.

1100 seviyesinden başlayan son yükseliş hareketi içerisinde düzeltme yaşanıyor. Bununla birlikte yaşanan geri çekilme, zayıflama bölgesi olarak belirttiğimiz 1175 seviyesi üzeriyle sınırlı kalırken, kapanış, yakın destek olarak belirttiğimiz 1195/85 bandı içerisinde.

Dolayısıyla endeks için kısa periyotta kuvvetli bir olumsuzluktan ziyade sınırlı zayıflama eğiliminden söz ediyoruz. Endekste 1175 seviyesi altını zayıflama bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.

Diğer taraftan yukarı eğilimin yeniden güç kazanması için 1205 seviyesi üzerinde kalıcı hareketi gerekli görüyoruz. Sonrasında 1210/22 bölgesi tekrar gündeme gelebilecektir.  BIST100’de 1185-1175-1168 destek, 1205/10-1222/35-1244 direnç olarak belirtilebilir." ifadelerine yer verildi.

ALTIN


Ikon Menkul tarafından hazırlanan analize göre ons altın geçtiğimiz hafta başarısız bir yükseliş denemesinden sonra 1900 desteğine doğru geri çekilmişti ve yeni hafta başlangıcında
Asya seansında bu desteği test ediyor. Yukarı tarafta 50 günlük ortalamanın direnç bölgesi olarak takip edildiği belirtilen notta, "Bu bölge üzerinde günlük mum kapanışı gerçekleşmezse sarı metalde aşağı yönlü baskı oluşabilir. destekler, 1900 – 1875 – 1848, dirençler ise 1930 – 1958 - 1984" ifadelerine yer verildi.

DOLAR


Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan analizde, "Geçen perşembe günü Merkez Bankası'nın sürpriz diyebileceğimiz faiz kararı sonrasında 7.78 TL seviyelerinden sert şekilde yükselişe geçen ve 7.97 TL’nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini geliştiren kurun haftayı yüzde 0,33 yükseliş ile 7,96 seviyesinde tamamladığı takip edildi. Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,97 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,99, 8,02 ve 8,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir." denildi.

Ikon Menkul
tarafından hazırlanan analize göre ise dolar/TL Asya seansında 7.98 seviyesine yakın bölgede fiyatlanmaya devam etti. Kurun iki önemli ve destek görevi gören hareketli ortalamaların üzerinde olduğu belirtilen notta, "Olası geri çekilmelerde öncelikle 8, akabinde de 21 günlük ortalamalar takip edilebilir. Seviye olarak ise olası geri çekilmelerde ilk olarak 7.8888 desteği izlenebilir." denildi. (REUTERS-sozcu.com.tr)