Corona virüsü pandemisi ile mücadelede tünelin sonundaki ışığı görebilmek için arayışlarına devam eden dünya, aşı ile umutlandı ancak uzmanlar, toplumsal bağışıklık kazanmak için geniş kitlelerin aşı olması gerektiğinin altını çiziyor. Yaşadığımız çağda bilgiye olduğu kadar dezenformasyona da ulaşım kolaylaşırken bu durum ve belirsizlik hali, aşıya yönelik tereddütleri bulunan insanlar için endişeyi artırıyor.

Ipsos’un World Economic Forum için yaptığı araştırmaya göre Fransızların yüzde 59’u çıkarsa ABD’lilerin yüzde 67'si ve Birleşik Krallık vatandaşlarının ise yüzde 85'i aşıyı yaptıracağını söylüyor. Türkiye'de ise Ipsos'un aşı çalışmalarındaki son gelişmelerden önce hazırladığı ve 2 Kasım'da yayınladığı ankette "kesinlikle" ve "muhtemelen" diyenlerin toplamında yüzde 52'ye ulaşılıyor.



Türkiye'de 18 yaşından büyük 800 kişinin katıldığı ankete göre "Corona virüsü için aşı bulunsa, aşı yaptırma eğiliminiz ne olur" sorusuna katılımcıların yüzde 28'i kesinlikle yaptırırım, yüzde 24'ü ise muhtemelen yaptırırım cevabını verdi. Muhtemelen yaptırmam diyenler yüzde 10, kesinlikle yaptırmam diyenler ise yüzde 8'lik bir kesimi oluşturmakta. Kararsızların oranı ise yüzde 30. Bu çok yüksek bir oran zira uzmanlara göre pandemiyi bitirmenin yolu kitlesel bağışıklık ve bu da aşıyla sağlanacak.

'NEREDEYSE BÜTÜN ERİŞKİNLERE BU AŞIYI YAPMAK ZORUNDAYIZ'


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "Bizim amacımız nüfusun en az yüzde 60'ının bağışık hale gelmesi. Diyelim ki yüzde seksen etkili bir aşı uyguladık. Dolayısıyla Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde seksenini aşılamanız lazım. Bu aşılar bilimsel etik kurallara göre çocuklarda uygulanamıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinin çocuk olduğunu düşündüğümüzde, neredeyse bütün erişkinlere bu aşıyı yapmak zorundasınız. Aşı karşıtlığı ve aşıya karşı olan güvensizlik de göz önünde bulundurulduğunda orada çok ciddi bir mücadele olacak. Diyelim ki yüzde 30 insan aşı yaptırmadı; salgını aşı ile kontrol altına alamazsınız." dedi.