Ülke genelinde artan corona virüsü vakalarıyla beraber 65 yaş üstü vatandaşlara yeni tedbirleri getiriliyor. Son olarak Van ve Kayseri'de 65 yaş üstü vatandaşların düğün, nişan, sünnet ve mevlit gibi toplu etkinliklere katılmaları yasaklandı.

Kayseri ve Van İl Hıfzıssıhha Kurulları, corona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmasına yönelik düzenlemeye gidildiği açıklamasında bulundu. Daha önce Düzce, Yalova, Malatya, Siirt ve Sivas valilikleri de benzer kararları kamuoyuyla paylaşmıştı. Böylece, kısıtlama getirilen il sayısı 7'ye yükseldi.

İŞTE ALINAN YENİ KARARLAR

Kayseri Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

* 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla İlimiz genelinde; düğün, kına, nişan, nikah, mevlit, sünnet merasimi, vb. gibi toplu etkinliklere (anne, baba, dede, nine, amca, dayı, teyze ve hala haricinde) 65 yaş ve üzerindeki misafirlerin kabul edilmemesine,

* 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla toplu taşıma araçlarını sadece sabah 10:00’dan, akşam 17:00’a kadar kullanabilmelerine, günün diğer saatlerinde ise toplu taşıma araçlarını kullanmalarının sınırlandırılmasına,

* 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla Pazar, AVM, Sosyete Pazarı vb. gibi toplu alışveriş mekanlarına girişlerinin sınırlandırılmasına, bu tip mekanlardan temin etmek istedikleri ihtiyaçları konusunda Vefa Destek Gruplarınca gerekli desteğin sağlanmasına,

* Piknik ve mesire alanlarından sadece aynı hanede yaşayan aile mensuplarının bir arada bulunmak suretiyle istifade edebilmelerine, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ise sağlıklarının korunabilmesi amacıyla sadece eşleri, çocukları ve torunları ile bir arada bulunmak kaydıyla bu tip alanlardan istifade edebilmelerine karar verilmiştir.

KARARLARA UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK

Valilik ayrıca açıklanan kararlara uymayanlara, idari para cezası uygulanacağını belirttiği açıklamada şu ifadelere yer verdi:

* Yukarıda alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına...

* Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.


RİSK DEVAM EDİYOR

Van Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, alınan kararlar gereği il genelinde 65 yaş ve üstü vatandaşların düğün, nişan, sünnet ve mevlit gibi toplu törenlere katılmasının yasaklandığını bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi:

* 65 yaş ve üzeri olanların sabah saat 07.30- 10.00 ile akşam saat 16.30- 19.00 arası şehir içinde, mahalle ve ilçeler arası toplu taşıma yapan araçlara (belediye ve halk otobüsü, minibüs) binmesi yasaklanmıştır.

* Kısıtlamalara uymayanlar hakkında hem idari hem de adli işlem yapılacaktır. Ayrıca ilimiz genelinde yapılan muayenede Covid-19 testi pozitif olup, klinik bulgusu olmadığı için evde tedavisi devam eden hastaların ikametlerinin dışına çıkması yasaklanmıştır.

* Sağlık, kolluk ve denetim ekiplerince yapılan kontrollerde hastanın evden ayrıldığı veya ev içinde kendini izole etmediği tespit edilmesi halinde, ilgili kişi hakkında adli ve idarî işlem yapılacaktır. 

* Risk devam ediyor. Hap birlikte kurallara sıkı sıkıya uyarak Covid-19’la mücadelede başarıya ulaşacağız. Maske-Sosyal mesafe-Hijyene dikkat edelim.

 

[old_news_related_template title="Gaziantep'te, tüm etkinliklere 15 gün corona yasağı" desc="Yükselen vaka sayısının önüne geçilemeyen Gaziantep'te corona virüsüyle mücadele kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin etkinlikleri de dahil her türlü etkinlik 15 gün süreyle yasaklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/gaziantepte-tum-etkinliklere-15-gun-corona-yasagi-5988905/"]

[old_news_related_template title="Flaş karar! Birçok ilde 65 yaş üstüne yasak geldi" desc="Düzce'de 65 yaş üstü 1. ve 2. derece yakınları haricindeki vatandaşlara düğünler yasaklandı. Malatya Valiliği ise 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğini duyurdu. Yalova İl Hıfzıssıhha Kurulu il genelinde 65 yaş üzeri vatandaşların 09.00/21.00 saatleri dışında sokağa çıkmalarını yasaklarken, Siirt’te corona virüsü (Covid-19) tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşların 17.00 ile 24.00 saatleri arasında dışarı çıkmalarına kısıtlama getirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/14/iecrop/65-yas-ustu-depo-1_16_9_1591521652_16_9_1597381356_16_9_1597420896.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/dugunler-icin-flas-karar-5987825/"]