Eczacı Ali Orkun Ercengiz, 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerde Burdur Belediye Başkanı seçildi. AKP’nin tüm çabalarına rağmen, Orkun 31 Mart 2019 seçiminde de yine başkan oldu. Bürokrasinin onu yalnız bıraktığı, çalışmalarının engellenmek istendiği de biliniyor. Örneğin bir okula yardımda bulunduysa, o okul yöneticileri hakkında bir gerekçe bulunup soruşturma açılıyor.

Burdur’un gündeminde Salda gölü çevresine yapılacak Millet Bahçesi var. Bu konuda belediyenin, sivil toplum kuruluşlarının göle verilecek zararı her fırsatta gündeme getirmelerine rağmen, orada çalışmalar devam ediyor. “Göle yazık olacak” deniliyor.

EN ÖNEMLİ MERKEZDİ

Burdur denilince akla ‘dövizli askerlik yapılan il’ geliyor. Yurt dışından gelip askerliğini Burdur’da yapanlar, kentin en önemli gelir kaynaklarıydı. Fotoğrafçılarda, gerçeğine benzetilmiş silahlarla fotoğraflar çektirilmesi de dövizli askerlik yapanların en önemli hatırasıydı. Bugün, Burdur’daki o tugay kaldırıldı, alaya dönüştürüldü. Artık bedelli askerlik için tek il olan Burdur’un bir önemi kalmadı. Bu durum Burdur esnafına çok büyük darbe oldu.

Bedelli askerlikte Burdur önemini yitirince umut üniversiteye bağlandı. Ancak üniversitenin kent dışında olması, gidiş-geliş zorlukları nedeniyle öğrenciler de merkeze pek inmiyor. Aslında bu durumdan öğrenciler de, akademisyenler de şikayetçi. Dahası en büyük şikayetçi esnaf. Belediye, öğrencileri şehre çekmek için yaya yolları açıyor, kafelerin açılmasına öncülük yapıyor ama henüz istenen sonuç alınmış değil.

[caption id="attachment_5642323" align="alignnone" width="880"] ESKİŞEHİR MODELİ
Ercengiz, Saygı Öztürk’e konuştu. Burdur için Eskişehir modelini örnek aldıklarını söyledi.[/caption]

ESKİŞEHİR MODELİ

Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Eskişehir modeline gitmek istiyoruz. Üreten, sanata katkı veren, yürüyüş yollarıyla, parklarıyla farklı bir Burdur yaratmak istiyoruz. Bunun için örnek aldığımız yer ise Eskişehir Belediyesi” diyor. O yüzden, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le sıkça görüşüyor, fikir aldığı konular oluyor.

Burdur’da günlük süt üretimi 1.100 ton. Ama henüz markalaşmış değil. Ercengiz’in hedefleri arasında süt ürünlerinde markalaşmak da var. Eskişehir ve bazı illerde belediyelerin halka ucuz süt içirme projesi Burdur’da da hayat bulacak. “Üreten Belediye” derken, örneğin belediye binasının elektriğini belediye kendisi üretiyor. Elektrik üretimi için hayvansal atıklardan, çöplerden de yararlanılıyor. Dahası, havyasal gübre, sıvı halde üreticiye veriliyor. Çöp tesisinden 4 bin hanenin kullanabileceği elektrik üretiliyor. Belediye de enerjide 29 yıllığına kar ortağı olmuş. Çöplük alanının önemli bir bölümünde de lavanta üretiliyor.

25 MİLYON FARK

Başkan Ali Orkun Ercengiz, belediyenin hizmet satın alınmasını kaldırmış. Araç gereç ve iş makineleri de belediyenin. Kaldırımdan kapalı durak yapımına kadar her şeyi belediye kendi olanaklarıyla yapıyor. Yapamadıkları zaman başlarına neler geldiğine bakalım.

Avrupa Yatırım Bankası’ndan Burdur Belediyesine yaklaşık 11 milyon avro kredi sağlandı. Belediye teknik, İller Bankası da idari yönden atık su arıtma tesisi ihale şartnamesini hazırlardı. İhalede 69 milyon lira teklif verildi. Yeterli rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle ihale iptal edildi.

Şartnameye bazı esneklikler getirildi ve ikinci ihale 44 milyon lira teklifte bulunan firmaya verildi. Böylece, belediye ihaleyi yenilemekle tam 25 milyon liranın belediyenin kasasından çıkmasını önlemiş oldu.

BAŞKANI ÜZEN OLAY

Belediye, kullanım ömrünü tamamlayan F-4 savaş uçağını alıp kentin bir meydanına koydu. Yapılan düzenleme sonucu meydana 2001 yılında şehit olan savaş pilotu Ayfer Gök’ün adı verildi. Açılış törenine ilin tüm yetkilileri davetli olmasına rağmen, vali de dahil kimse katılmadı. Sadece garnizon komutanı törende bulundu.

Başkan Ercengiz; “İnanın bu duruma çok üzüldüm. Şehit savaş pilotumuzun adının verildiği törene yetkililerin gelmemesi beni yürekten yaraladı” diyor.

Yalnız o mu? Belediye Başkanı üzücü başka bir olayları da anlatıyor İşte onlardan birisi:

*Belediye olarak okullarımıza yardımda bulunuyoruz. Bazen okul yöneticilerinin bizim yerine getireceğimiz istekleri de oluyor.

*Bunları yaparken hatıra olarak okul yöneticileriyle belediye görevlilerimiz hatıra fotoğrafı çektirmek istiyor.

*Benim de gittiğim okullarda, okul yöneticileri, ‘Fotoğraf çektirdiğimiz görülürse hakkımda bir bahane bulup soruşturma açarlar’ diyor. Ne acı bir durum. Belediyenin yaptığı hizmetlerle ilgili okul yöneticilerinden AKP il ve ilçe yöneticilerine teşekkür etmeleri isteniyor. Son dönemde de belediyeden yardım isteyenler hakkında başka bir gerekçe bulup soruşturma açılıyor.

Burdur’a devlet yatırımlarının olmadığından da yakınan Ercengiz, “Eski binayı yıkıp yerine yenisini yapmayı yatırım olarak belirtiyorlar. Yeni iş alanları oluşturma gibi bir çaba yok. İşsizlik en büyük sorunlarımız arasında. Biz, toplumsal uzlaşıyla hizmet etmek istiyoruz” diyor.