Ayasofya önüne ellerinde Türk bayrağı ile gelenler dua etti. Ayasofya'nın önüne gelen Ayşe Alkan, şu ifadeleri kullandı:

* Ayasofya bizim, Ayasofya İslam'ın, Ayasofya kıl hakkı. Şu anda heyecandan titriyorum. İnanılmaz yoğun duygular içindeyim. Ne diyeceğimi bilemiyorum.

* Sadece ağlamak istiyorum, hüngür hüngür ağlamak istiyorum. Yargının böyle bir karar vereceğini bekliyorduk, umuyorduk. Ellerini vicdanlarına koyarak böyle bir karar vereceklerini biliyorduk.

* Hazırlıklı gelmiştik. Evde duramadım, 'muhakkak burada olmalıyım' dedim. Bu ana şahit olmalıyım. Rabbim de nasip etti.

VATANDAŞLARIN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Danıştay'ın, 1934'teki Bakanlar Kurulu'nun camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya önünde toplanan vatandaşların bekleyişi devam ediyor.

Türk bayraklarıyla Ayasofya önüne gelen ve kararı sevinçle karşıladıklarını belirten vatandaşlar tekbir getiriyor.

Polis ekipleri ise Ayasofya çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı. Güvenlik güçleri belirli aralıklarla drone ile Ayasofya önündeki vatandaşlara sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

"ŞU AN İSTANBUL'UN MANEVİ FETHİ"

Karar sonrası Ayasofya önüne gelen bir vatandaş, "İstanbul'u fiziki olarak 1453'te, manevi olarak 2020'de fethettik. Şu an İstanbul'un manevi fethi. Bütün İslam alemine hayırlı olsun. Zafer Allah'a el açanların. Zafer başını secdeye koyanların" diye konuştu.

Ayasofya önüne gelen Halil İbrahim Gündüz adlı vatandaş, "Fatih Sultan Mehmet şu an rahat uyuyabilir" dedi. (DHA)

[special_article_template title="" desc="Danııştay 10’uncu Dairesi, Atatürk tarafından imzalanan Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı." who=""]

 

[old_news_related_template title="Danıştay Ayasofya'da son sözü söyledi... Müze kararı iptal" desc="Ayasofya'nın müze statüsü kaldırıldı ve ibadet yolu açıldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın karar gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu ve cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu kaydedildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/10/iecrop/ayasofyaaaadha_16_9_1594379321.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ayasofya-icin-geri-sayim-saat-ve-detaylar-belli-oldu-5923145/"]

[old_news_related_template title="Danıştay'ın Ayasofya kararı dünyanın gündemine bomba gibi düştü" desc="1934'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya'nın cami olmasının önünü açan Danıştay kararı dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Başta uluslararası ajanslar olmak üzere dış basın kararı 'son dakika' gelişmesi olarak duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/10/iecrop/ayasofya-reuters_16_9_1594388165.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-danistayin-ayasofya-karari-dunyanin-gundemine-bomba-gibi-dustu-5923525/"]

[old_news_related_template title="Danıştay'da açtığı Ayasofya davasını kazandı!" desc="Bursa'da, Ayasofya Müzesi'nin tekrar camiye dönüştürülmesi için 26 yıldır mücadele veren İsmail Kandemir (75), Danıştay'da açtığı davayı kazandı. Karara çok sevindiğini söyleyen Kandemir, 'Cami olduğu zaman Ayasofya'daki ilk namaza gideceğim. Bundan sonraki davamız Yunanistan'daki Fatih Sultan Mehmet'in Vakfını cami olarak açmak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/10/iecrop/kandemir-dha1_16_9_1594392600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/danistayda-actigi-ayasofya-davasini-kazandi-5923748/"]