Suriye rejim güçlerinin İdlib'deki Türk askerlerine yönelik hava saldırısının ardından Türkiye'nin AB'ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldı.

Reuters’a haber ajansının üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre; Türkiye, Suriyeli mültecilerin karadan ve denizden Avrupa’ya ulaşmasını engellememeye karar verdi. Haberde ayrıca güvenlik görevlilerinin sınırlardan çekildiği ve denetim yapılmayacağı bilgisi de paylaşıldı.

ÖMER ÇELİK DOĞRULADI HAREKETLİLİK BAŞLADI


33 askerimizin şehit olduğu Esad rejiminin saldırısın ardından yazılı bir açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” sözleri ile bu iddiayı doğruladı.

Alınan kararın ardından göçmenler Yunanistan ve Bulgaristan'a geçmek için sınır kapılarına ve kıyılardaki kaçak geçiş yollarına akın etti. Yüzlerce göçmen Kapıkule Sınır Kapısı’na yürürken, Edirne'ni bir çok noktasında da yüzlerce göçmen toplanarak, sınırı geçmek için gruplar oluşturuyor.

İstanbul'dan taksi ve minibüslerle sınıra gidiyorlar. Foto: DHA

BAYRAM KUTLAMASI GİBİ


İstanbul'daki birçok ilçede yaşayan farklı ülkelerden göçmenler Edirne'ye gidiyor. Türkiye'nin sınır kapıları açtığı söylentileri üzerine Zeytinburnu'nda toplanan göçmenler, tuttukları minibüsler ve taksilerle Edirne'ye doğru yola çıktı.

Sınıra ulaşıp Avrupa'ya geçmek isteyen mültecilerden biri "Sınırların açılmasından memnunuz emri verenlerden Allah razı olsun. Herkes bayram kutlamasında gibi" yorumunda bulundu.

 

Mülteciler, Pazarkule Sınır Kapısı’na ulaşmak için tarlalardan geçerek, Meriç Nehri’ne ulaşmaya çalışıyorlar. Foto: İHA

EDİRNE'DE TOPLANIYORLAR


Edirne'de gece yarısından itibaren Avrupa ülkelerine geçmek isteyenlerin hareketliliği yaşanmaya başladı. Sabaha karşı aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, Yunanistan'a gideceklerini belirterek, Karaağaç Mahallesi'nden Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na yürüdü.

Çeşitli yollarla sınır bölgesine gelen göçmenler bir an önce sınırı geçmek istiyor. Foto: İHA


Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ise bir grup göçmen, Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'na yürüdü. Kapıkule'de yaşanan yoğunluk üzerine bazı göçmenler, yolların dışında tarlaları kullanarak, Yunanistan'a gitmek için Pazarkule Sınır Kapısı'na yöneldi. Tarlalar ve ara yolları da kullanan göçmenlerin sınıra yürüyüşü sürüyor.

Yüzlerce mülteci Yunanistan sınırındaki tel örgülerde bekleyişini sürdürüyor. Foto: İHA

YUNAN SINIRINA DAYANDILAR


Başta İstanbul olmak üzere yurdun bir çok noktasından sınıra doğru hareketlenen mültecilerin bir kısmı Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaştı.  Yüzlerce mülteci Yunanistan sınırındaki tel örgülerde bekleyişini sürdürüyor.

Aydın Göç İdaresi'ndeki mülteciler otobüslerle ayrıldı. Foto: İHA

GÖÇ İDARESİNDEN OTOBÜSLERLE AYRILDILAR


Aydın Göç İdaresi'nde kalan göçmenler gece yarısından sonra otobüslere binerek sınırdan geçmek üzere Aydın'dan ayrıldı.Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken göçmenlerin otobüslerle bölgeden ayrılması kameralara yansıdı.

Ayvacık sahillerine akın eden mülteciler botlarla Yunanistan'a geçmek istiyor. Foto: DHA

AYVACIK SAHİLİNDEN BOTLA GEÇECEKLER


Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sahillerinden Yunanistan'ın Midilli Adasına lastik botlarla geçmek isteyen mülteciler Avrupa'ya geçmesine engel olunmayacağı haberleri üzerine Ayvacık sahillerine gelmeye başladı.

Ayvacık sahillerinden Midilli Adasına yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanıp, ilçede bulunan Göç İdaresine bağlı Yabancıları Geri Gönderme Merkezinde farklı milletlere mensup 400 mültecinin bulunduğu öğrenildi.

Edirne'den Yunanistan'a geçmek isteyen mülteciler yürüyerek sınıra gidiyor. Foto: DHA

EDİRNE'DE SINIRA AKIN ETTİLER


Edirne’ye gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan’a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçti. Sırtlarına çantalarını alan göçmenler, Karaağaç Mahallesi’nden Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na ulaşmak için yürüyüşlerini sürdürüyor.

Sınıra giden göçmenlerin bir hayli keyifli olduğu gözlendi. Foto: DHA


Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu göçmenler, İdlib’deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye geldiklerini söyledi.

İzmir Dikili sahilleri Yunanistan'a geçmek isteyen mültecilerin akınına uğradı. Foto: DHA

DİKİLİ'DE GÖÇMENLER BOTLARIN GELMESİNİ BEKLİYOR


İzmir’in Dikili ilçesi sahil sitelerinde bir araya gelen 160 mülteci kendi aralarında biriktirdikleri para ile aldıkları botların plaja gelmesini bekliyor. Buradan botlara binecek olan mülteciler Yunanistan’a gitmek için yola çıkacak.

Yunanistan’a geçiş yapmak için bekleyen grup adına açıklama yapın Suriye uyruklu Halit Sait, kendi aralarında para toplayarak bot aldıklarını ve Yunanistan’a geçiş yapmak için beklediklerini söyledi. (İHA/DHA)