HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, sozcu.com.tr'den Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı. Sancar, Millet İttifakı-HDP ilişkisi ve 'seçim ittifakları'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BİZİM YADIRGADIĞIMIZ MUHALEFETTEKİ BİR PARTİNİN İKTİDARLA AYNI DİLİ KULLANMASI"

"İYİ Parti ve HDP pozisyonunda son dönemde bir değişiklik oldu mu?" şeklindeki soruya Sancar şu cevabı verdi: "Değişiklik yok ama herhangi bir gündem yokken İYİ Parti sözcülerinin tabi genel Başkanın da meseleyi HDP’ye getirmesi ve bu yönde yeniden bir tartışma başlatması bize biraz garip geliyor. Herhangi bir mesele, somut gelişme yok fakat birden bire biz yine konu oluyoruz. Bize şaşırtıcı gelen, bize sevimsiz gelen açıkçası bu. Türkiye’de siyaset alanında aktörlerin bir kısmı kendileri bir şey yapamadıkları, üretemedikleri zaman olağan konuya dönmeyi çok kolay yapabiliyorlar. Bu durum da iktidarın kaç yıldır sürdürdüğü politika... Yani düşmanlaştırma, kutuplaştırma, ayrıştırma buradan da gündem belirleme. Bizim yadırgadığımız bunu İYİ Parti’nin yapması muhalefetteki bir partinin iktidarla aynı dili kullanarak hiçbir gerekçe ve vesile yokken yeniden bu konuda topa girmiş olması."

"BİZ MİLLET İTTİFAKININ PARÇASI DEĞİLİZ"

"HDP, Millet İttifakı’nın parçası mı? Yoksa dışarıdan destekçisi mi?" şeklindeki soruya ise Sancar, "Hiçbiri değiliz. Millet ittifakının parçası değiliz, dışarıdan destekçisi değiliz. Biz bağımsız bir politika izleyen bağımsız bir siyasi partiyiz. Bunun adına bazen üçüncü yol dedik bazen geniş demokrasi ittifakı dedik hepsi aynı anlama geliyor" yanıtını verdi.

BATI'DA BÜYÜKŞEHİRLERDE MUHALEFETE ALAN AÇTIK

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim yerel seçimlerde yaptığımız şey açıktı, bunu defalarca söyledik. Biz kendimiz bir politika belirledik. Türkiye’de bu gidişatı durduracak bir yol saptadık, o da batıda büyükşehirlerde bizim seçim kazanma ihtimalimizin olmadığı yerlerde aday çıkarmamaydı. Böylece muhalefete daha genel olarak da demokrasi güçlerine alan açtık. Bu bizim politikamızın bir parçasıydı. Bu politikayı belirlerken de uygularken de herhangi bir parti ile pazarlık yapmadık herhangi bir parti ile perde arkası görüşmeler yapmadık. Buna İYİ Parti de dahildir. Hep CHP ile bu tür görüşmeler yaptığımız yönünde özellikle iktidar çevresi ve medyası haberler yorumlar yayıyorlar. Arada aslında biz bu ittifakın içine girmek isteseydik o zaman görüşmelerde bu şartlar oluşsaydı bunu saklamazdık. Bu tür gizli saklı işleri de doğru bulmuyoruz."

"SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SEÇİMLERİ KASTTETİĞİ ORTAYA ÇIKMIYOR"

Sırrı Süreyya Önder “bir fikir alışverişi vardı” dedi.

Sırrı Süreyya Önder'in sözlerinin bağlamından koparıldığını savunan Sancar, "Sırrı Süreyya Önder’in açıklamasında da Eş Başkanımız Pervin Buldan’ın açıklamasında da bu netlikte bir şey yok. Sizin söylediğiniz gibi ya da medyada dolaşan gibi değil. Sırrı Süreyya Önder’in konuşmasının tamamı 30-40 saniye ama önden başka bir şey var sonrasında başka bir şey var. Seçimleri kast ettiği hiçbir şekilde ortaya çıkmıyor. Sırrı Süreyya açıklama yaptı ve orada kastının seçimlerle ilgili pazarlık olmadığını söyledi. Bizim bütün partilerle görüşme isteğimiz her zaman olmuştur ve bunu saklamıyoruz. Biz Türkiye’nin her meselesini her parti ile görüşmek isteriz. Siyaset diyalogla yürür siyasetin ayrılmaz parçası bu konuları müzakere etmektir. İYİ Parti ile elbette görüşmelerimiz olmuştur, işte şimdi bu cümleyi koparıp alırsanız şimdi bağıracak ortalık şudur; mecliste defalarca görüşülüyor bir konu geliyor Grup Başkanvekilleri görüşüyor ne bileyim Parti Milletvekilleri bir araya geliyor bundan daha doğal bir şey olamaz. Bu konuda birbiri ile görüşmeyen parti yoktur."

"OLAĞAN GÖRÜŞMELERİ SKANDAL GİBİ SUNMAK"

Sancar devamında şöyle konuştu: "Ben bu meselenin bunun ötesine çekilmesini kesinlikle kasıtlı buluyorum. Sırrı Süreyya Önder açıkça söyledi bizim seçimler dolayısıyla İYİ Parti ile herhangi bir pazarlığımız veya herhangi bir müzakeremiz olmamıştır. Bunun dışında elbette olağan görüşmeler olur daha ötesini benim bilmem şu anda söylemem mümkün değil. Onun altını çizerek tekrar söylüyorum, olağan görüşmeleri bir skandal gibi sunmak siyasetin kendisine haksızlık. Yani İYİ Parti ve HDP niye görüşmesin HDP ile MHP’de görüşür biz herkesle bir vesile olduğunda mecliste bir mesele olduğunda tabi ki görüşmüşüzdür görüşürüz de bu görüşmelerin olmaması gerektiğini söylemek siyasetin doğasını ortadan kaldırmak demektir. Tekrar altını çiziyorum tekrar lütfen burayı koparıp yayınlamasınlar diye bizim İYİ Parti ile şimdi iddia edildiği gibi seçim döneminde pazarlık aday konuşması ve benzeri bir görüşmemiz yok."

"İKTİDARLA YAKINLAŞMA İÇİN GİRMEK İSTİYORSUNUZ DA..."

HDP'li vekil Mithat Sancar, "HDP erken seçimde nasıl bir politika izleyecek?" sorusuna ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:

"Bizim ittifak politikamız açıktır. Eğer bir ittifak olacaksa bizim içinde bulunacağımız mutlaka açık olacaktır. Gizli kapaklı ittifaklar gündeme bile gelmeyecektir, bunu şimdiden söylüyoruz. Kimse bize böyle bir gündem ile gelmez biz bunu söylediğimizde sanılıyor ki önceden örtülü ittifak vardı hayır, bizim 31 Mart ve 23 Haziran’da politikamız kendi politikamızdır. Politikamız tabanda ittifaktı, demokrasi ittifakıdır. Şimdi ise bu sistem Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve bu seçim sistemi ittifakları mecburi kılıyor. Biz de diyoruz ki evet, bu iktidarı değiştirmek lazım seçimlerde. Bu iktidarın bu memlekete çok büyük zararlar verdiğini düşünüyoruz en başta demokrasiye hukuka ekonomiye gündelik hayata pek çok zarar verdiğini düşünüyoruz ve bunun değişmesi lazım. Bunun değişebilmesi içinde asgari temel demokratik ilkelerde bir araya gelebilecek geniş bir demokrasi ittifakına ihtiyaç var. Biz bu demokrasi ittifakının içinde olmayı istiyoruz hazırız ayrıca bizim olmadığımız böyle bir ittifakın bu iktidarın seçimlerde değiştiremeyeceğini de görüyoruz. O nedenle İYİ Parti’ye söz söylüyoruz, iktidarın ötekileştirici politikasının aynısını uygularsanız iktidarla aynı dili kullanırsanız muhalefeti de bölersiniz. Sizin derdiniz demokrasi hukuk mu yoksa HDP üzerinden kendinize bir pozisyon yaratmak mı? Mesela iktidarla bir yakınlaşma içine girmek istiyorsunuz da bunu bizim üzerimizde tepinerek mi yapmaya niyetlisiniz? Bunu yapmayın diyoruz. Yarın erken seçime gidilirse tablonun nasıl şekilleneceğini göreceğiz şimdiden bunu konuşmak erken olur."