AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin bugün gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Çelik, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medya hesabından yaptığı istifa açıklamasına ve ABD’deki başkanlık seçimine ilişkin soruları da yanıtladı.

“GÖREVE GETİRME, GÖREVDEN ALMA CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN TAKDİRİNDEDİR”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde göreve getirme, görevden alma, istifayı kabul edip etmeme, Cumhurbaşkanlığı makamının takdirinde olduğunu söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

* Sayın Cumhurbaşkanımız kendi takdirini, uygun gördüğü şekilde kamuoyuyla paylaşacaktır.

* Göreve getirme, görevden alma, yetkilendirme, yetkisini alma Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir.

* Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeyiz. Dolayısıyla bu, MYK’nın konusu olan bir konu da değil. Bu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile ilgili bir konu.

“HERHANGİ BİR ÇARKIN İŞLEMEDİĞİNE DAİR BİR DURUM YOK”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, şu açıklamalarda bulundu:

* Bir devlet krizinden bahsedenler; devletimizde herhangi bir çarkın işlemediğine dair bir durum yok.

* Devlet gayet güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir.

* Bir devlet krizinden bahsedecek şekilde, herhangi bir noktada bir tıkanma, bir aksama söz konusu değildir.

“GÜNDEMİ HEPİMİZ TAKİP EDİYORUZ”

Çelik, basın mensuplarının “İstifa doğru mudur?” sorusunu yinelemesinin üzerine ise şu yanıtı verdi:

* Cümlelerimin içinde var. Göreve getirme, görevden alma, istifayı kabul edip etmeme Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir.

* Zaten gündemi hepimiz takip ediyoruz. Buradaki mesele; bunu kabul edip etmeme, göreve getirip getirmeme Cumhurbaşkanımızın takdirindedir.

* Sayın Cumhurbaşkanımız uygun gördüğü şekilde takdirini kamuoyuyla paylaşacaktır.

“SEÇİM SONUÇLARIN RESMEN BELLİ OLMASINI BEKLİYORUZ”

Çelik, ABD’deki başkanlık seçimine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

ABD’deki seçimlerini çok yakından takip ettiklerini ve şu anki tartışmaları da yakın bir şekilde takip ettiklerini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:

* Türkiye, tabii ki, seçim sonuçları resmen belli olduğu zaman, Amerikan halkına ve Amerikan demokrasisine duyduğu saygı gereği kazananı tebrik edecektir.

* Biz seçim sonuçlarının resmen belli olmasını bekliyoruz. Çünkü nihayetinde itirazlar oluyor, başka tartışmalar oluyor.

* Önemli olan Amerikan halkının ve Amerikan demokrasisinin verdiği karardır.

“TÜRKİYE’NİN ONA GÖRE HAZIRLIKLARI VARDIR”

“Adayların her ikisini de yakından tanıyor Türkiye” diyen Çelik, şu şekilde konuştu:

* Birisiyle başkanlık döneminde beraber çalışıldı, Trump’la; gayri resmi sonuçlara göre kazandığı ilan edilen Biden’la da Obama döneminde başkan yardımcısı olarak yakın bir çalışma imkanı oldu.

* Dolayısıyla Türkiye’nin, oradaki hangi kanat kazanırsa kazansın ona göre hazırlıkları vardır.

* Türkiye hak ve menfaatlerini hangi politik araçla, hangi politik ajandayla karşısındaki muhataplarına göre savunma konusunda, nasıl şekillendireceği konusunda büyük bir deneyime sahip bir ülke.

“TÜRKİYE, RESMİ SONUÇLAR AÇIKLANDIKTAN SONRA KAZANANI TABİİ Kİ TEBRİK EDECEKTİR”

Çelik, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

* Tabi bütün dünyada bu seçim meseleleri giderek daha çok tartışma sebebi oluyor. Bu, demokrasilerin geleceği açısından tabi kaygı verici. Bunun üzerine daha çok düşünmek gerekiyor.

* Hem siyasal derinliği açısından hem de legalitesi açısından seçim sonuçlarının sisteme tam yansıması konusunda daha çok kafa yormak gerekiyor.

* Geçmişte de oldu, bu seçimde de tartışmalar oluyor.

* Türkiye resmi sonuçlar açıklandıktan sonra tabi ki tebrik edecektir kazananı, Amerikan halkına ve demokrasisine duyduğu saygı gereği.

* Başkan seçilen kişi ve yönetimiyle de uygun politika araçlarıyla ve uygun politik gündemle beraber çalışacaktır.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan 'Berat Albayrak' açıklaması" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini duyurduğu paylaşımla ilgili açıklama yaptı: Bu şekilde bir istifa Cumhuriyet tarihimizde bir ilk. Bu bir devlet krizi. Açıklama yapılmıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/09/iecrop/resimid_125473661_12547366_16_9_1604929668.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-kilicdaroglundan-berat-albayrak-aciklamasi-6118288/"]

[old_news_related_template title="Akşener'den Berat Albayrak'ın istifasıyla ilgili videolu açıklama" desc="İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyadan istifasını duyurmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a seslendiği konuşmasını hatırlatan bir video daha paylaştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/09/iecrop/aksener-dha_16_9_1604937827.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aksenerden-berat-albayrakin-istifasiyla-ilgili-videolu-aciklama-6118425/"]