Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde bir araya geldi. İkili, Bilim Kurulu toplantısının ardından ortak bir basın açıklaması düzenledi.

BİRÇOK KONU ELE ALINDI

Bakan Koca, pandemi sürecinde DSÖ’nün tüm dünyanın gözünün ve kulağının üzerinde olduğu bir kuruluş olarak ön plana çıktığını belirtti. Küresel sağlığın en önemli kurumunun en üst düzeyde temsil eden birisini Türkiye’de misafir etmenin küresel anlamda Türkiye’ye olan güveninin de bir göstergesi olduğunu aktaran Koca, şunları söyledi;

*Gün boyunca yaptığımız görüşmelerde Sayın Bölge Direktörü ile COVID- 19 ile mücadele başta olmak üzere bölgemizi ve tüm dünyayı ilgilendiren birçok sağlık konusunu enine boyuna ele alma fırsatı yakaladık.

*Pandemi sürecinin her aşamasında da zaten kendisi ile rutin olarak görüşüp bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunuyorduk. Zira hepinizin de yakından takip ettiği gibi Türkiye’nin pandemi yönetimindeki politikaları, Bilim Kurulumuz tavsiyeleri ve DSÖ rehberleri çerçevesinde şekillenmiştir.

*Bugün bu kapsamda Bilim Kurulumuzun üyeleri ile Sayın Bölge Direktörü’nü bir araya getirerek görüş alışverişi ve tecrübe paylaşımında bulunma fırsatını da yakalamış olduk.

“ORTAK BİR YAYINI DA KALEME ALDIK”

Bundan sonraki normalleşme süreci ve sonrasında yapılacak planlamalarda yine DSÖ ile yakın işbirliği içinde olacaklarını söyleyen Koca, “COVID-19 sürecindeki her bir bilgi ve tecrübenin insanlığın ortak değeri olarak belgelendirilmesi gerektiği inancını taşımaktayız. İşte bu anlayışın tezahürü olarak Şahsımın ve Sayın Bölge Direktörü’nün editörlüğünde Türkiye’nin COVID-19’la mücadeledeki başarılarını anlatan ortak bir yayını da kaleme aldık” şeklinde konuştu.

İSTANBUL'A OFİS AÇILACAK

DSÖ ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda Kluge ile tam bir mutabakat içerisinde olduklarını vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Türkiye’nin sağlık alanında son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elde ettiği başarılar ve DSÖ teknik kapasitesi temelinde şekillenen birçok uluslararası ortak çalışmayı önümüzdeki dönemde uygulamaya koyma kararlılığı içerisindeyiz.

*Bu anlayışın en somut örneklerinden biri olarak İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisini hızla İstanbul’da hayata geçiriyoruz.

*Ofis’in kurulmasına ilişkin nihai anlaşma biraz sonra sizlerin huzurunda imzalanacak olup Ofis’in en kısa sürede faaliyetlerine başlamasını planlıyoruz.

"REHBERLİK EDECEK"

Bakan Koca, Ofisin DSÖ Avrupa Bölgesi’nde Covid-19 başta olmak üzere sağlık acil durumları konusunda faaliyet göstereceğinin altını çizerek, “Alanında tek olması nedeniyle DSÖ açısından özel bir konuma sahip olan Ofis, yapacağı çalışmalarla COVID-19 kapsamındaki güncel ihtiyaçların karşılanması konusunda rehberlik edecektir.

Tüm dünyanın COVID-19 pandemisi ile mücadele etmeye çalıştığı bu dönemde insani krizlere müdahale, acil durumları önleme, hazırlık, risk yönetimi ve kapasite geliştirme alanlarında faaliyet gösterecek olan bu Ofis’in İstanbul’da açılması ülkemizi uluslararası bir merkez haline getirecektir” dedi.

"PANDEMİ HENÜZ SONA ERMEDİ"

Pandeminin devam ettiğini ifade eden Kluge, "Pandemi henüz sona ermemiştir. Çalışmalarımızda bizler son derece hazırlıklı olmak zorundayız. Çalışmalarımızı bu yönde en yüksek seviyede ilerletmek zorundayız" ifadelerini kullandı. İHA