İslam alemi için değeri oldukça yüksek olan Ramazan ayı geride kaldı ve Müslümanlar bayrama erişmenin heyecanını yaşıyor. Birçok kişi bu süre içersinde tövbe edecek, namaz kılacak ve istiğfar duası yapacak. Tövbe namazı ve istiğfar duası hakkında merak edilen tüm detayları sayfamızda sizler için derledik.

TÖVBE NAMAZI NEDİR, NASIL KILINIR?

Günah ve çirkin sayılan işleri yapmaktan kaçınmak dinimizin emridir. Bununla birlikte insanlar suç ve günah işleyebilirler. Kur'ân-ı Kerîm ve ha-dîs-i şeriflerde bir günah işlenmesi durumunda, kişinin günahta ısrar etmeyerek hemen tövbe etmesi gerektiği ve Allah'ın içten yapılan tövbeleri kabul edeceği belirtilmiştir. Esasen tövbe ve istiğfarda bulunmak için günah işlemiş olmak gerekmez. Peygamberimiz, geçmiş-gelecek günahlarının affolunduğu/affedileceği bildirildiği halde, günde yetmiş kere, yüz kere tövbe istiğfarda bulunmuştur.

Özellikle mübârek gecelerde ve seher vakitlerinde olmak üzere, kıldığı namazların sonunda selâm vermeden önce ve selâmdan sonraki tesbîhatın ardından kulun tövbe ve istiğfarda bulunması durumunda,Cenâb-ı Allah'ın bağışlaması umulur.



Ayrıca Peygamberimiz tövbe namazına ilişkin olarak,"Bir kul günah işler de sonra kalkıp güzelce abdest alıp temizlenir ve iki rek‘at namaz kılarak Allah'tan bağışlanmak dilerse Allah onu mutlaka affeder" buyurmuş ve arkasından şu âyeti okumuştur: "Onlarçirkin bir iş yaptıklarında ya da kendilerine zulüm ve haksızlık ettikleri zaman hemen Allah'ı hatırlayıp, günahlarının affedilmesini isterler; zaten günahları Allah'tan başka kim affedebilir ki! Bunlar o günahı bile bile bir daha yapmazlar"(Âl-i İmrân 3/135). Tövbe namazı iki rek‘at olarak kılınabileceği gibi daha fazla da kılınabilir.

TÖVBENİN DİNDEKİ YERİ NEDİR, NASIL TÖVBE EDİLİR?

Sözlükte pişmanlık ve dönmek anlamına gelen tövbe, dinî bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir. Yüce Allah, bağışlanacak müminlerin vasıflarını sıralarken şöyle buyurmaktadır: “Ve onlar bir kötülük yaptıkları, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları da Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.” (Âl-i İmrân, 3/135)

Günahlardan dolayı tövbe etmek farzdır. Tövbe, kulluğun Hz. Âdem’le başlayan bir göstergesidir. Günahkâr kimse vakit geçirmeden tövbeye yönelmelidir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Yoksa (makbul) tövbe, kötülükleri (günahları) yapıp yapıp da kendisine ölüm gelip çatınca, ‘İşte ben şimdi tövbe ettim’ diyen kimseler ile kâfir olarak ölenlerinki değildir. Bunlar için ahirette elem dolu bir azap hazırlamışızdır.” (Nisâ, 4/17-18) Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30) buyurmuştur.



İslam âlimleri bu ve benzeri âyetlerle hadislerden hareketle tövbenin geçerli olması için gerekli şartları belirlemişlerdir. Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise, bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah’tan af dilemek gerekir. Kul hakkından kurtulmak, ihlal edilen hakkı, sahibine veya varislerine iade etmekle ya da affını istemekle olur.

İSTİĞFAR DUASI NEDİR?

İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah’tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur’an-ı Kerim’de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135). Kaynaklarda içeriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek çok dua vardır. Hz.

Peygamberin (s.a.s.) “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir: اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّى ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ وَأَبُوءُ بِذَنْبِى ، اغْفِرْ لِى ، فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ

(Allah’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben Senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla Senin ahdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden Sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü Senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.) (Buhârî, Deavât, 2) Aslında kişinin Rabbine yönelerek içinden geldiği gibi dile getirdiği her türlü bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.

[old_news_related_template title="Ramazan Bayramı'nda yapılması gereken ibadetler neler? İşte bayramda yapılacak ibadetler ve okunacak dualar..." desc="Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle birlikte yapılacak ibadetler de araştırılmaya başlandı. Müslümanlar için büyük öneme sahip olan mübarek üç aylar geride kaldı ve bayram heyecanı yaşanıyor. Üç gün sürecek bayram boyunca Müslümanlar ibadetlerini yapacak. Peki bayramda yapılacak ibadetler neler? Bayramda hangi dualar okunmalı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/23/iecrop/bayram-ibadetleri_16_9_1590275908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-bayraminda-yapilmasi-gereken-ibadetler-neler-iste-bayramda-yapilacak-ibadetler-ve-okunacak-dualar-5833421/"]


[old_news_related_template title="İl il bayram namazı saatleri 2020! Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Diyanet bayram namazı vakitleri..." desc="İslam dünyasında ayrı bir önemi olan, yılın iki büyük bayramından Ramazan Bayramı geldi çattı. Bir ay süren Ramazanın ardından bayrama ulaşmanın huzuru ve heyecanı içerisinde olan Müslümanlar bayram namazıyla birlikte ilk günü kutlayacak. Bu sene bayram namazı pandemi nedeniyle evlerde bireysel olarak kılınacak. Diyanet İşleri, tüm illerin bayram namazı saatlerini açıkladı. Peki Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Bayram namazı saat kaçta kılınır? İşte 2020 il il bayram namazı vakitleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/23/iecrop/bayram-namazi-dpo_16_9_1590272591.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/il-il-bayram-namazi-saatleri-2020-ramazan-bayrami-namazi-nasil-kilinir-diyanet-bayram-namazi-vakitleri-5833392/"]