ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından Trump destekçileri Kongre binasını bastı. ABD Kongresi o esnada yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplanmıştı.

ABD tarihine geçen eylem tüm dünyayı şoke ederken arka planına bakıldığında olayların bu noktaya adım adım geldiği görülüyor.

Kasım ayında yapılan seçimleri Joe Biden'a açık farkla kaybeden ABD Başkanı Donald Trump sonrasında defalarca sonucu kabullenmediğini söylemiş ve seçimlerde hile yapıldığını öne sürmüştü. Trump, dün ABD Kongresi’nin yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplandığı 6 Ocak'ta bir miting düzenledi. 

Haftalar boyunca Trump ve destekçileri 6 Ocak 2021 tarihini 'hesaplaşma günü' olarak ilan etmişti. Washington'ta toplanma nedeni olarak 'Amerika'yı kurtarmak' ve 'Hırsızlığı durdurmak' sloganları seçilmişti. Ancak Trump'ın ortaya attığı komplo teorileri ve seçimde hile iddialarını destekleyecek kanıt bulunamamıştı. Ancak bu detay Trump ve destekçilerini durdurmaya yetmedi.

Gün geldiğinde ise Başkan Trump mitinge gelen binlerce kişiyi tahrik edici bir konuşmayla ateşledi. Sonrasında ABD tarihinde benzeri olmayan bir olay yaşandı. Kongre binası işgal edildi.

Detaylar ilgili haberde: