Meclis Şeref Salonu'nda yer alan kabulde ilk sözü alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasına Meclis Başkanlığına seçilen Önder Sennaroğlu ve Meclis Başkan Yardımcılığına seçilen Armağan Candanı tebrik ederek başladı.

Çavuşoğlu, KKTC ziyareti kapsamında; pandemi döneminde Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkına desteğinin tam olduğuna vurgu yapmak istediğini ifade etti.

KKTC'YE 40 BİN DOZ AŞI ULAŞTIRILDI

Yapılması düşünülen 5 + BM gayrı resmi konferansında Kıbrıs Türk halkının menfaatleri doğrultusunda hangi tutumların sergileneceği ve hangi adımların atılacağı noktasında başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere diğer yetkililerle değerlendirmeler yapacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un selamlarını getirdiklerini söyledi.

Şu ana kadar 40 bin toz aşının KKTC'ye ulaştığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye aşı tedarikine devam ettikçe KKTC'ye gerekli miktarı ulaştırmaya devam edeceklerini ifade ederek, önümüzdeki süreçte KKTC Meclisinin kendilerine vereceği desteğin de son derece önemli olduğunu belirtti.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu da konuşmasında ziyareti için Çavuşoğlu ve heyetine teşekkür etti.

Sennaroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) hasmane tutumuyla Doğu Akdeniz'deki gerginliği tırmandırmaya devam ettiğini ifade ederek, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye'nin omuz omuza olduğu müddetçe haklarına kimsenin dokunamayacağını kaydetti.

1974 Barış Harekatı'ndan sonra adaya barış geldiğini anımsatan Sennaroğlu, 47 yılı aşkın süredir görüşmelerin devam ettiği halde siyasi sonuca ulaşılamadığını belirtti.

"HİÇ KİMSENİN BİR 47 YILA DAHA TAHAMMÜLÜ KALMAMIŞTIR"

Sennaroğlu, "Hiç kimsenin bir 47 yıla daha tahammülü kalmamıştır" diyerek olası bir çözümde Türkiye'nin garantörlüğünün olmazsa olmazları olduğunu, Kıbrıs Türk halkında bu konunun büyük bir güven teşkil ettiğini ifade etti.

Pandemi sürecinin başından beri Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkına koşulsuz destek sağladığını ifade eden Sennaroğlu, tıbbi malzeme yardımı, Acil Durum Hastanesinin yapımı ve aşıların gelmesi konusunda halkın Türkiye'ye müteşekkir olduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, "Bu bağlamda Sayın Türkiye Cumhuriyeriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktaya halkım adına teşekkürlerimi sunmak isterim. Ülkemizde yapacağınız çalışmaların hayırlara vesile olmasını dilerim" dedi.

Kabulde KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Candanın yanı sıra Meclis Divan heyeti üyesi milletvekilleri Erek Çağatay, Oğuzhan Hasipoğlu ve Aytaç Çaluda ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Beşçeri de hazır bulundu.

ÇAVUŞOĞLU, KKTC BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği KKTC'de Başbakan Ersan Saner ile görüştü.

Bakan Çavuşoğlu görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yeni hükümetin göreve gelmesi sonrası KKTC'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Hükümeti, COVID-19'a karşı verilen başarılı mücadeleden dolayı tebrik eden Çavuşoğlu, bugüne kadar Türkiye'den 40 bin aşı gönderildiğini, Kuzey Kıbrıs'ta herkese aşı yapılabilecek kadar aşının Türkiye'ye aşılar geldik sonra gönderileceğini ifade etti.

"GENEL SEKRETER TOPLANTIYI MART BAŞI NEW YORK'TA DÜZENLEMEK NİYETİNDE"

Türkiye'nin önceden önerdiği 5+1 gayri resmi toplantı için trafiğin biraz hızlandığını belirten Çavuşoğlu, COVID-19 pandemisine bağlı olarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Mart başı, ABD'nin New York kentindeki toplantıyı düzenlemek niyetinde olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC olarak nasıl bir tutum sergileyeceğiz, hangi adımları atıyoruz bunların değerlendirmesini yapacağız" dedi.

"BM'NİN ELİNDE EN UZUN SÜRELİ ÇÖZÜLEMEYEN DOSYA KIBRIS DOSYASI"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hamza Ersan Saner, kabulde yaptığı konuşmada KKTC ile Türkiye ilişkilerin tarihsel bağlarından dolayı yavru vatan anavatan şeklinde, Kıbrıs Türkünün de Türk ulusunun kopmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Saner, "Sizlerle birlikte her tür kararı almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. COVID-19 ile mücadeleye değinen Saner, Türkiye'nin gönderdiği ve göndereceği aşılarla Kıbrıs Türkünün ekonomisinin önündeki en büyük engelin de aşılacağını ifade etti.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının tek sebebinin Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle hiçbir şeyi paylaşmak istememesi olduğunu kaydeden Saner, Birleşmiş Milletler'in elinde en uzun süreli çözülemeyen dosyanın Kıbrıs dosyası olduğunu da belirtti.

Saner, Kıbrıs Rum kesiminin Kıbrıslı Türkleri siyasi eşit kabul etmemesi, müzakere başlıklarından yönetim, güç paylaşımı, toprak, mülkiyet ve garantörlük başlıklarında ayak sürtmesinin, Kıbrıs konusunda artık farklı bir yönelime geçmenin zamanın geldiğini gösterdiğini kaydetti.

Türk tarafının tüm iyi niyetine rağmen bir çözüm bulunamadığını belirten Saner, "Federasyon görüşmelerinin çok da fazla bir anlamı kalmamıştır" dedi.

"BU TOPLANTIYA BAZI KONULAR ÜZERİNDE ANLAŞILDIKTAN SONRA GİDİLMESİ GEREKİR"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin düzenlemeye çalıştığı, Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum, üç garantör ülke ve Birleşmiş Milletler'in de katılacağı gayri resmi toplantıya da değinen Saner, bu toplantıya bazı konular üzerinde anlaşıldıktan sonra gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Saner, "5+1 toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimi süresince katılacağımızı söylemiştik ama dışarıda anlaşılmadan bu toplantılara katılmanın da Kıbrıs Türk halkı için bir önemi olacağını düşünmüyorum" dedi.

KKTC'nin dünyada görünürlüğünün artırılması ve iki egemen devlet temelinde çözüm için Türkiye'nin desteklerini sürdürmesini istediklerini belirten Saner, "Kıbrıs Türk halkı egemen eşitlikten asla vazgeçmeyecektir. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi bizler için hayati önem taşımaktadır. Bunun dışında bir çözüm modelinin Kıbrıs Türk halkının yararına olacağına inanmıyoruz" dedi. DHA

[old_news_related_template title="KKTC'de toplam vaka sayısı yükseliyor" desc="Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) corona virüsü salgınında son 24 saatte 38 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 2 bin 325’e yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/31/iecrop/kibris-corona-iha1_16_9_1612121209.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kktcde-toplam-vaka-sayisi-yukseliyor-6237488/"]