İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava, katılımcı sayısının çok fazla olması nedeniyle, 17. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşmada tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

“2 SAAT 15 DAKİKA SİZİ BEKLEDİK”

Bu salonun da yeteri kadar büyük olmadığını söyleyen avukat Meriç Eyüboğlu, "2 saat 15 dakika sizi bekledik. Bu konuda sizi eleştiriyoruz. Bize bunu yaşatmayın. Pandemi koşullarını yaşıyoruz. Bu salonda sağlıklı bir duruşma yapılamaz. An itibarıyla beraat kararı vermeyecekseniz, davanın, uygun bir salon bulununcaya kadar ertelemenizi talep ediyoruz" dedi.

TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ

Avukatların, önceki duruşmada bulundukları, sanıkların ek savunmalarının alınmasından vazgeçilmesi, görüntülerinin delil dosyasından çıkarılması, reddi hakim, derhal beraat kararı ve polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulması talepleri hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, tüm taleplerin reddedilmesini istedi.

Savcının, tüm taleplerin reddi yönündeki mütalaasına itiraz eden avukatlar, taleplerinin hangi gerekçeyle reddedildiğinin sorulmasını istedi. Hakim, avukatların tüm taleplerini reddetti.

"AKP İLE BAĞLANTINIZ VAR İSE AÇIKLAYIN"

‘Cumartesi Anneleri’nin avukatları, duruşma savcısının dosyayı incelemediğini, hakimin ise tarafsız olmadığını iddia ederek, hem duruşma savcısı hem de hakim hakkında, ‘görevi ihmal’ suçundan suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Avukatların bu talebi de reddedilince, avukat Ömer Kavili, “Basında yer alan, AKP İl ve İlçe Başkanlıklarından gelen yönlendirmeye göre memur atandığını duyduğumuz için, ara kararlarınızı yorumlamamanızı normal buluyorum. Sizi reddimle birlikte, AKP ile bir bağlantınız var mıdır var ise bunu açıklamanızı istiyorum” dedi. Avukatlar, mahkeme salonunu terk etti.

2 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA, 10 KİŞİ HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI

Ara kararını açıklayan mahkeme, 2 sanık hakkında savunmalarının alınması için yakalama kararı verdi, 10 sanığın ise zorla getirilmesine hükmetti. Duruşma ertelendi.

"MİLYONLARCA İNSAN, HAKLARI İÇİN MÜCADELE ETMESİN DİYE YARGILANIYORUZ"

‘Cumartesi Anneleri’, duruşma öncesinde adliye önünde, ‘Bu davada yargılanan bizim hakikat ve adalet arayışımızdır’ yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP’li milletvekilleri ile İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve diğer birçok baro temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan, Maside Ocak Kışlakçı, ”Bugün, ‘Bir dava da, yüz dava da açsanız, biz kendi davamızdan dönmeyeceğiz’ diyen kayıp yakınları ve hak savunucuları yargılanıyor.

Biz gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insan bizim gibi hakları için mücadele etmesin diye yargılanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Cumartesi Anneleri davasında reddi hakim talebi reddedildi" desc="Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü buluşmasında, yasağa rağmen toplandıkları gerekçesiyle 46 kişinin 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçundan 3'er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, avukat reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebinin reddedilmesi üzerine, avukatlar duruşma salonunu terk etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/12/iecrop/tokmak-dha-22_16_9_1626112882.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumartesi-anneleri-davasinda-reddi-hakim-talebi-reddedildi-6535638/"]