Marmara Denizi’ndeki deniz salyası (müsilaj) kâbusu, her geçen gün büyürken, bu konuda emekli Amiral Cem Gürdeniz'den de öneriler geldi.

"TOPLAMA İŞLEMİNDE BELEDİYELER YETERLİ DEĞİL"

Kıyılarda yayılan deniz salyasının aynı petrol kirliliğinde olduğu gibi deniz sathından toplanmasının önemine dikkat çeken Gürdeniz, "Bu işlemi şu anda belediyeler yapıyor. Ancak yeterli olmuyor" dedi.

"DENİZ KUVVETLERİ YARDIMCI OLABİLİR"

Bir petrol kirliliği durumunda bu iş aslen Ulaştırma Bakanlığı ile anlaşmalı olduğu özel firmaların olanaklarıyla yapıldığını belirten Gürdeniz, "Deniz Kuvvetleri'mizin bazı romorkör ve kurtarma gemileri de bu işlemlere yardımcı olabilir" önerisini sundu.

"MÜCADELE ZAMANA KARŞI YAPILMALI"

"Sorun tabakanın dibe çökmesi, dipteki canlı hayatı yok etmesidir" diye açıklık getiren Gürdeniz, bu sorunda zamanın önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerek, "Mücadele zamana karşı yapılmalı doğanın kendi dengesini kurması beklenmemelidir. Zira Marmara bu aşamayı geçmiş görünüyor" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Marmara Denizi için korkutan müsilaj açıklaması: Koma halinden 5-6 yılda çıkarabiliriz" desc="ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin Bilim-2 gemisi ile yaptıkları araştırmaya dair 'Elimizdeki veriler ve modeller 5-6 yıl içerisinde Marmara'yı bu kriz, koma halinden çıkartabileceğimizi gösteriyor. Salya, buz dağının görünen yüzü gibi bir şey oldu. Sorun büyük, 2017 yılından beri çalışmalar sürüyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/03/iecrop/marmara-dha-5_16_9_1622734945.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/marmara-denizi-icin-korkutan-musilaj-aciklama-koma-halinden-5-6-yilda-cikarabiliriz-6467129/"]