İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’da son verilen fayton uygulamasının ardından atları Hatay'ın MHP'li Dörtyol ilçe belediyesi de olmak üzere çeşitli kurumlara sahiplendirmişti. 100 at Dörtyol Belediyesi'ne 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihinde hibe edildi.

İBB'nin kaybolmasınlar diye üzerlerine çip taktığı atlardan biri taşınma esnasında telef olurken, kalan 99'u da çiplere rağmen kaybolmuş, ardından adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. Sonrasında yaşanan süreçte belediye başkanı Fadıl Keskin görevinden istifa etti.

CHP Dörtyol Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Avukat Emre Arık, atların Adana, Kahramanmaraş ve Şırnak’a satıldığını iddia etti.

Dörtyol Belediye Başkanı Keskin MHP'den istifa etti


Atların alınması, getirilmesi ve sonrasında yaşananların meclis faaliyet raporlarına yansıtılmadığını belirten Arık, “Atları bizzat alıyorlar ve birilerine teslim ediyorlar. Yaşananlar duyulmaya başlayınca Veteriner İşleri Müdürü hem kaymakamlığa hem de savcılığa bildirimde bulunuyor. ‘Atlar geldi ancak benim haberim yok’ diye suçu ihbar ediyor. Sonradan öğreniyoruz ki atlar Dörtyol Yeniköy’deki çiftçiliğe getirilip çipleri sökülüp bir kısmı Adana’ya, bir kısmı da Kahramanmaraş ve Şırnak’a satılmış. Atların kaçtığını söylediler ancak Dörtyol nüfus olarak kalabalık, yüzölçümü olarak küçük bir yer. Burada 99 atın ortalıkta gezmesi mümkün değil. Her yerde ev var, bu kadar atın ortalıkta gezmesi mümkün değil” dedi.

ATLARI TESLİM ALAN MEMUR, KISA BİR SÜRE ÖNCE BAŞKA SUÇTAN TUTUKLANMIŞ

Arık ayrıca, atları istifa eden Fadıl Keskin ile birlikte teslim alan memur Ferhat Erkin’in kısa bir süre önce yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan memurlar arasında olduğunu söyledi.

Arık bununla ilgili olarak; “Geçen Ramazan’da özel kalem müdürlüğü tarafından yardım ve gıda kolisi dağıtılıyor diye fatura kesilmiş. Fakat böyle bir dağıtma yok. Kesilen faturaların bedelleri de şirket tarafından tekrar kalem müdürlüğüne gönderiliyor. Yani bir yemek şirketine fatura kesiliyor, para ödeniyor fakat şirket sahibi 15 dakika içinde parayı özel kalem müdürünün şahsi hesabına yolluyor. Bu da Whatsapp yazışmaları ile ortaya çıktı. Şirket sahibi kadın bu olayın ardından şikayetçi oluyor. Gıda dağıtıldığı söylenen isimlere ulaşılıyor ancak koli almadıklarını beyan ediyorlar ve durum böyle anlaşılıyor. Bir faturanın hem ödeme sahibine hem de özel kalem müdürüne olmak üzere iki kere ödendiği ortaya çıktı. Mali hizmetler müdürü de buna göz yumduğu için bu sebeple tutuklandı" ifadelerini kullandı.



“EĞER ADALET EŞİT İŞLERSE, CEZAİ YAPTIRIM UYGULANMALI”

MHP Genel Merkezi’nin bunların ardından Keskin’in istifasını istediğini düşündüklerini belirten meclis üyesi, açıklamasında sürecin takipçisi olmayı sürdüreceklerini ve Meclis’e soru önergesi vereceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

* Eğer adalet eşit işlerse, cezai yaptırım uygulanmalı. Çünkü belediyenin zimmetinde olan atların sorumluluğu başkandadır. Biz Meclis toplantısı için soru önergesi hazırladık.

* Bu işlemlerle ilgili belediye tarafından tahkikat yapılmasına gereken işlemleri de ayarladık. Meclis üyesi olduğum günden bu yana belediyeyle savcılığa 11 tane şikayetim oldu. Hepsi soruşturma aşamasında.

*Olaylardan dolayı 2 kere müfettiş geldi. Çok ciddi manada sıkıntılar var. Bu tür soruşturmaların bundan sonra hızlanacağını düşünüyorum.

VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRÜ: ATLARIN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Dörtyol Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yıldıray Yıldız, atların akıbetinin bilinmediğini söyledi. Atların kağıt üzerinde Dörtyol Belediyesi'ne sahiplendirildiğini ancak Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak kendilerinin teslim almadıklarını anlatan Yıldız, şunları söyledi:

* Geçtiğimiz pazartesi günü bir görüşme esnasında bu konu bana ulaştı. Şahsıma İstanbuldan gelen atların ne olduğu soruldu. Bende bizim at teslim almadığımızı belirttim ve bilgim olmadığını söyledim.

* Sonrasında bir araştırma yaparak evrak üzerinde atlarla ilgili bazı teslimatlar olduğunu ama fiiliyatta atların belediyemizce teslim alınmadığını tespit ettim. Bu durumu TCKnın 279. maddesine istinaden bildirme yükümlülüğümüz çerçevesinde ilgili idari makam olarak kaymakamlığa ve adli makam olan Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdim.

* Atların akıbeti şu anda bilinmiyor. Kaymakamlık ve adli makamların incelemeleri sonucunda atların akıbeti ortaya çıkacak. Şahsımın bildiği bir atın nakil sırasında öldüğü ve bununla ilgili tutanak mevcut. Geri kalan 99 atın akıbetini şu anda bilmiyoruz. Yapılacak adli ve idari tahkikatın sonucunu bekleyeceğiz.