Olay, dün Merkezefendi ilçesinde meydana geldi. Evde oynarken masada bulduğu 50 kuruşu yutan Tayfun Demir, ailesinin durumu fark etmesi üzerine Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Demir'in çekilen röntgen filminde madeni 50 kuruşun midesinde olduğu tespit edildi. Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Halil Kocamaz tarafından ameliyata alınan Demir'in midesindeki 50 kuruş, endoskopik yöntemle ağzından çıkarıldı.

"PROBLEMLERİ ÖNLEMİŞ OLDUK"

Dr. Halil Kocamaz, ağza alınan yabancı cisim özellikle solunum yoluna kaçtığında hayatı tehdit edecek sorunlara yol açabileceğini belirterek, şunları söyledi:

* Yutulan yabancı cisim sindirim kanalında ise tıkanıklık, delinme, ülser gibi önemli sorunlara yol açabilir. Yutulan yabancı cisimler çoğunlukla ev ortamında bulunan madeni para, iğne, pil, oyuncak parçaları, takı ve bazen de gıda kümeleridir.

* Yutulan yabancı cismin kesici, delici olup olmamasına, boyutuna ve özelliğine göre çocuğu değerlendirip yabancı cismin kendiliğinden sindirim kanalını terk etmesini bekleme ya da yabancı cismin bulunduğu yere göre ağızdan ya da makattan endoskopi aracılığıyla çıkarılma işlemi yolunu seçiyoruz.

* Son olarak bize başvuran minik hastamızın da midesindeki madeni parayı endoskopik olarak ağzından başarı ile çıkardık. Midede bulunan madeni para kesici ve delici olmadığı için nispeten düşük bir risk oluştursa da hastamıza endoskopik müdahale yaparak oluşabilecek problemleri önlemiş olduk.

* Yapılan çalışmanın da gösterdiği gibi pandemi sürecinde evde kalma süresi artan çocukların yabancı cisim yutma oranı artmıştır. DHA

[old_news_related_template title="Ameliyat parası dolandırılan Miraç'ın gözleri açıldı" desc="Gaziantep'te ailesinin, tedavisi için biriktirdiği parayı dolandırıcılara kaptırmasının ardından bir hayırseverin tedavi masrafını üstlendiği doğuştan görme engelli Miraç Ağkurt (2), ameliyat edildi. Ameliyatın ardından Miraç'ın görmeye başlamasıyla ailesi çifte bayram yaşadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/resim1_18323330_16_9_1626936745.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/ameliyat-parasi-dolandirilan-miracin-gozleri-acildi-ailesi-cifte-bayram-yasadi-6550670/"]