ABD'nin önde gelen eğitim kurumlarından California Riverside Üniversitesi'nde (UCR) hayata geçirilen yeni bir proje sayesinde insanlar, corona virüsü aşılarını kendileri üretebilecek.

Projeye kapsamında, UCR'de görevli uzmanlar marul ve benzeri bitkilerden COVID-19 ile mücadelede önemli etkileri olabilecek yenilebilir aşılar üretmeye başlayacak. UCR Botanik ve Bitki Bilimi Bölümü'nden Prof. Juan Pablo Giraldo yaptığı açıklamada, proje başarılı olursa tek bir bitkinin tek bir kişiyi aşılamaya yetecek kadar mRNA üretebileceğini belirtti.

Bilim insanları, Pfizer-BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarını geliştirmek için kullanılan teknolojinin aynısını sebzeler üzerinde denemeye başladı. Giraldo, ‘‘Bu deneyi ıspanak ve marulla test ediyoruz. Bu sayede, insanların kendi bahçelerinde aşı yetiştirebilmesine yönelik uzun vadeli hedeflerimiz var." dedi.

UCR'de projeyi yöneten isimlerden Prof. Nicole Steinmetz mRNA nın bitkilerin içinde nasıl gelişeceği konusunda yaptığı açıklamada, ‘‘Bitkilerde bulunan kloroplastlar fotosentez yaparak besin ve oksijen üretir. Bizim fikrimiz, bitkilerde gen aktarımı için doğal olarak oluşan nanopartiküllerin kloroplastlara gitmesini sağlamak” dedi.Yeni geliştirilen yöntemin aşı karşıtlarının tereddütlerini de azaltması bekleniyor. Özellikle iğneden çekinen ve aşının yan etkilerinden korkanlar için geliştirilen yöntemin oldukça etkili olması bekleniyor. Haziran 2021'de Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan bir çalışma, insanların iğne korkusu yaşamamaları halinde aşı tereddütünün %10'un üzerinde azalabileceğini göstermişti.

Ulusal Bilim Vakfı da yenilebilir aşı projesine 500 bin dolarlık destek sağladıklarını duyurdu.

[old_news_related_template title="Corona aşısı yaptırmamıştı... Brezilya lideri Bolsonaro'yu pizzacı bile almadı" desc="Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında gittiği New York'ta aşı olmadığı için pizza restoranına alınmadı. Bolsonaro ve ona eşlik eden bakanlar, pizzalarını restoranın önündeki kaldırımda yedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/bolsonaro-pizza-dha1_18771990_16_9_1632214136.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-asisi-yaptirmamisti-brezilya-lideri-bolsonaroyu-pizzaci-bile-almadi-6661350/"]

[old_news_related_template title="Dünya Sağlık Örgütü'nden Covid-19 açıklaması: Delta varyantı uyarısı geldi" desc="Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü corona virüsü salgını ile ilgili bir açıklama yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/vankerkhove-reuters_16_9_1632300256.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/dunya-saglik-orgutunden-covid-19-aciklamasi-delta-varyanti-uyarisi-geldi-6663326/"]