Türkiye'de iki doz aşılanların sayısı artmaya devam ederken, koronavirüsün insan vücudunda tespit edilebilmesi için doğruya en yakın sonucu PCR testleri veriyor. Tüm ülkelerde kabul göre PCR testleri yeni dönemde, henüz aşı yaptırmamış olan vatandaşlardan sıkça istenecek.

PCR TESTİ NEDİR?

Burun ve ağız içinden özel bir çubuk ile alınan sürüntüden Covid-19 virüsünü (genetik materyalini) tespit etmek amacıyla yapılan testtir. PCR test sonucu 24 saat içinde çıkmaktadır. Gerektiğinde PCR testi belli aralıklarla tekrar edilmektedir. Covid-19 teşhisinde elimizdeki en güvenilir yöntem PCR testi olduğu için yalnızca test sonucu pozitif olanlar hasta olarak kabul edilmektedir. PCR test sonucu negatif olduğu halde hastalık belirtileri, laboratuvar testleri ve akciğer tomografi bulguları Covid-19 ile uyumlu olan ve tedavi edilen hastalar bulunmaktadır.



TEST NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

PCR testi belli bir kurum veya kuruluştan istenmeden, hastalık nedeniyle yapılıyorsa belirli zamanlarda yapılmasında fayda var. PCR testlerinde yaşanan hataların nedeni çoğunlukla yanlış zamanda test yaptırmaktan kaynaklanıyor. Temasta olduğumuz bir şahsın pozitif çıkması üzerine, semptom yoksa hemen test yaptırmak çok hatalı bir davranış. Semptom varsa hemen test yaptırmak doğru tabii. Ancak Türkiye için ortalama bulaş süresi 5 ila 7 gün arasında değişiyor. Dolayısıyla, eğer semptom yoksa, temastan en az 7 gün sonra test yaptırıldığı takdirde daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilir. Çünkü hemen ertesi gün test yaptırıldığında virüs henüz testle tespit edilecek yoğunluğa ulaşmamış olabiliyor. Vatandaş da ‘Ben test yaptırdım, negatif çıktı' diye rehavete kapılabiliyor.

[old_news_related_template title="Yeni kararlar açıklandı: PCR testi zorunlu oldu" desc="Türkiye'ye yapılacak yurt dışı uçuş seferlerinde yolculardan seyahat tarihlerinden 14 gün önce aşı olunduğuna dair belge veya varıştan önceki 72 saat içinde yapılmış PCR testinin negatif sonucu ibraz etme zorunluluğu getirildi. Ayrıca daha önce askıya alınan Brezilya ve Güney Afrika uçuşları da belirlenen kurallar doğrultusunda yeniden başlayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/01/iecrop/detay-kopya_16_9_1622520826.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/yeni-kararlar-aciklandi-pcr-testi-zorunlu-oldu-6462010/"]

 

[old_news_related_template title="15 ülkeden gelenlerden PCR testi istenmeyecek" desc="Corona virüsüyle mücadelede dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Daha önce yurt dışından gelen yolcular için zorunlu olan PCR testi, 15 Mayıs itibariyle aralarında İngiltere, Ukrayna ve Çin'in de bulunduğu 15 ülkeden gelen yolculardan istenmeyecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/02/iecrop/test-dha_16_9_1619965045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/15-ulkeden-gelenlerden-pcr-testi-istenmeyecek-6409177/"]