- Sevilmek ödül, sevmek ödündür.-

Yaşamın getirdiklerinden çok getirecekleri önemlidir. Hiçbir kestirimde bulunmanın zamanın önümüze serecekleri yönünden bir katkısı, bir yararı yoktur. Gidenlerin verdiği ders geleceklerin olasılığı ve umudu zamanı dokuyan öğelerdir. Öngörüler ve umutlar beklediğimiz, istediğimiz gibi olsaydı yaşam kıvancımız zamanımızı daha renkli dokurdu. Çabamız, çalışmalarımız yeryüzü sürecinin yakınmasız, sağlıklı, başarılı ve mutlu geçmesi içindir. Yine de kimi olumsuzluklardan, üzüntülerden ve acılardan kurtulmak olanaksızdır.

Ülkemizde hiçbir olumlu niteliği, kişiliği bulunmayan kimileri öyle allanıp pullanıyor, öyle şişiriliyor ki tanımayanlar yakıştırmaları gerçek sanıyor. Bu yanılgıyla kimler nereye getirildi-geldi, kimler neler oldu, kimlere kayıldı? Vitrinle kaldırım arasında bir “Mesafe” kalmadı. Toplumsal ve kişisel ilişkileri bozan “Kasılma-böbürlenme”ler kimi görgüsüz ve yetersizlerin sergiledikleri ilkellikler olarak güldürüyor. Utanma ve ayıplama karmaşasıyla şaşkınlık birbirini izliyor. Özellikle iktidar yandaşı yayın organlarında öyle yalakalık yazıları yoğunluğu görülüyor ki insan tiksiniyor.

Kimi yazarlar kimi makamlarda bulunan kimilerini öyle övüyor ki tanıyanlar şaşırıyor. Niteliklerini, kişiliklerini, çaplarını bilseler yazdıklarından utanırlar mı bilinmez. Sıfat, etiket, makam değil yapıları ve yaptıkları önemlidir. Kaldı ki, kendi çalışma ve çabasıyla değil başkalarının omuz vermesi, ellerinden tutmasıyla taşındıkları yerleri gölgeliyorlar. Siyasal yaşamda bu manzara ibretle izleniyor. Üstelik, birkaç yerden akçalı güç alarak.

Taşıdıkları yetki ve siyasal güçleriyle yandaş koruması ve desteği alabildiğine sürüyor. “İtibardan tasarruf olmaz” sözüyle savunulan israf furyası siyasal bir gösteri niteliğinde. Gereğinden çok çok fazla uçak, taşıt, konaklama-dinlenme yerleri. Bunlara eklenen eleştiri ya da yanıt yerine sıfata, makama uygun olmayan dille saldırı içerikli açıklamalar, yanıtlar sıralanıyor. Birliğe, tümlüğe, temsile ilişkin bir özen asla izlenmiyor. Toplumsal aydınlık yönetici ve temsilcilerin duyarlıklarına dayanır.

Ulusal dayanışmanın mayası toplumsal barıştır. Siyasetin ışık tutacağı yaşam, görüş ve düşünce ile çözüm ayrılıklarını doğal kılan bir esenlik ortamıdır. Kaçmalarla, anlamsız ve sakıncalı karşıtlıklarla hiçbir yarar ve olumlu gelişme sağlanamaz. İlkellik yansıtan konuşmalar ve eylemler ilişkileri daha kötü, yaşamı daha karanlık duruma getirir. Davranış biçimi ile verilecek tepkiler yerine çirkinlikler yeğlenirse toplumsal sorunlar birbirine eklenir. Ceza, sakıncalı eylemler için öngörülüp uygulanan, yoksunluk ve çektirimdir. Olumsuz bir ağırlıktır. Kişiliği ve yaşamı karartan bu yaptırım hukuksal bir önlemdir. Bilinçli davranışlarla, insancıl eylemlerle yaşam aydınlığını sürdürmek, yaraşır olduklarını edinmenin, kazanıp yaşamanın, tatmanın koşuludur. Yaşam kıvancını bir güneş olarak yüreğinde duyanlar, kazanıma gereken değeri verenlerdir.