ABD’de Joe Biden yönetiminin Ukrayna’daki Rus işgali sonrasında Venezuela’daki solcu Nicolas Maduro hükümetine yaklaşma çabaları, ABD içinden gelen tepkiler üzerine yarım kaldı.

Rusya'dan enerji ithalatını yasaklayan ve enerji alanında farklı alternatifler arayan ABD, 3 yıl önce diplomatik ilişkileri sonlandırdığı Latin Amerika ülkesine petrol yaptırımlarını hafifletmek amacıyla heyet göndermişti. Üç kişiden oluşan ABD heyeti, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yla görüşürken toplantı sonrası ülkede tutuklu iki ABD'li serbest bırakılmıştı.

'MADURO'YA YENİ YAŞAM ALANI VERMEMELİYİZ'

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre Caracas’la işbirliği arayışı Washington’da tepkilere yol açtı. Cumhuriyetçi Parti’nin şahin kanadının yanı sıra Demokrat Parti’de de Venezuela’yla görüşmelere tepki yükseldi.

Cumhuriyetçi Florida Senatörü Marco Rubio, “Biden katil diktatör Putin’den alınan petrolün yerine bir diğer katil diktatör Maduro’nun petrolünü koymaya çalışıyor” dedi. Senato’nun Demokrat Partili Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez de, “Venezuela halkının demokrasi hedefi, birkaç bin varil petrolden daha değerli. Nicolas Maduro bölgemiz için bir kanser ve onun işkenceci iktidarına yeni yaşam alanı vermemeliyiz” diye konuştu.

Tepkiler nedeniyle ABD yönetiminin görüşmelerde geri adım attığı belirtilirken bir kaynak, Venezuela’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin yine de gündemde olduğunu söyledi.

[old_news_related_template title="ABD'yle yıllar sonra masaya oturan Venezuela, 2 ABD'li tutukluyu serbest bıraktı" desc="ABD’nin Venezuela’ya petrol yaptırımlarını hafifletmek için ülkeye sürpriz bir şekilde heyet göndermesinin ardından, Venezuela ülkede tutuklu iki ABD’liyi serbest bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/09/iecrop/maduro-reuters_16_9_1646811310.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdyle-yillar-sonra-masaya-oturan-venezuela-2-abdli-tutukluyu-serbest-birakti-6998784/"]

[old_news_related_template title="ABD'den Venezuela'ya teklif: Rusya'dan uzaklaş, yaptırımları hafifletelim" desc="Venezuela'ya Maduro ile görüşmek üzere heyet gönderen ABD, Rusya'ya karşı tavır alması karşılığında yaptırımları gevşetme teklifinde bulundu. Görüşmeden sonuç alınamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/maduro-reuters-1_16_9_1547046914_16_9_1646633183.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/abdden-venezuelaya-teklif-rusyadan-uzaklas-yaptirimlari-hafifletelim-6993808/"]