Afganistan güne 6.1 şiddetinde bir depremle uyandı... Ülkenin güneydoğusundaki Host kenti yakınlarında 51 kilometre derinlikte meydana gelen depremin bilançosu ise ağır oldu.

 

Ülke yönetimini ele geçiren Taliban'ın Doğal Felaketler Bakanlığı'ndan Muhammed Nasim Hakkani, "Bize gelen bilgilere göre ölü ve yaralılar mevcut ve bu konuda incelemelerimiz sürüyor" dedi. Depremin hissedilği Pakistan'da ise ölü ve yaralı olmadığı belirtildi.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi ise yaptığı açıklamada depremin Pakistan, Afganistan ve Hindistan'da 119 milyon kişi tarafından hissedildiği duyuruldu.



Yetkililer yapılan ilk incelemeler sonucunda ölü sayısını 130 olarak açıklasa da bilanço saatler geçtikçe ağırlaştı.

Afganistan'da erken saatlerde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde, 960 kişi hayatını kaybederken, 600'dan fazla kişinin yaralandığı açıklandı.

Öte yandan Reuters haber ajansının bölgedeki yetkililere dayandırdığı son dakika haberinde ise endişe verici veriler kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamada ölü sayısının binlere ulaştığı kaydedildi.

Yetkililer, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 1000'e ulaştığını ve yaralı sayısının da 1500 olduğunu aktardı.

ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Ölümlerin çoğunun Paktika bölgesinde kayıtlara geçtiği belirtilirken, Afganistan'ın uzak dağ köylerinden bilgiler gelmeye devam ettikçe ölü sayısının artması bekleniyor.

Afganistan İçişleri bakanlığı yetkilisi Salahuddin Ayubi, arama kurtarma çalışmaları kapsamında yaralılara ulaşmak ve tıbbi malzeme ve yiyecek ulaştırmak için helikopterlerin kullandığını söyledi.

Afghanistan earthquake: at least 250 dead after 6.1 magnitude quake, state media says | Afghanistan | The Guardian

Ayubi "Bazı uzak dağ köylerinden detayların toplanması biraz zaman alacağından ölü sayısı artabilir" dedi.

2002'DEN BU YANA EN ÇOK CAN KAYBI YAŞANAN DEPREM

Bugün meydana gelen deprem Afganistan'da 2002'den beri en fazla can kaybının yaşandığı deprem oldu.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu'nun (USGS) açıklamasına göre deprem, Afganistan'ın güneydoğusunda Pakistan ile sınırında bulunan Khost kentine 44km uzaklıkta meydana geldi.

Host ve Nangarhar bölgesinde de ölüm ve hasar meydana geldiği belirtildi fakat bölgede incelemelerin devam ettiği ve kapsamlı bir açıklamanın ise daha sonra yapılacağı duyuruldu.

AFGANİSTAN'DAKİ EN ÖLÜMCÜL DEPREMLER

Afganistan bugün tarihinin en ölümcül depremlerinden birine tanık oldu. 2015'te en az 280 insanın öldüğü depremden sonra yaşanan en ölümcül deprem, yer sarsıntılarının sık sık yaşandığı bölgede endişe yarattı. Daha önce de bölge birçok kez şiddetli depremlerle sarsılmıştı.

1991, Hindukuş

Afganistan, Pakistan ve Sovyetler Birliği'nde hissedilen deprem 848 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

1997- Gain

Afganistan-İran sınırındaki 7.2'lik depremde her iki ülkeden 1500'den fazla insan yaşamını yitirmiş ve 10 binden fazla ev yıkılmıştı.

Şubat 1998- Takhar

Takhar'da meydana gelen depremde 2300 insan yaşamını yitirmişti. Bazı kaynaklar ise ölüm sayısının 4 bine ulaştığını aktarmıştı.

Mayıs 1998- Takhar

Bölgedeki ikinci deprem 6.6 büyüklüğündeydi. İlk depremden 3 ay sonra yaşanan depremde en az 4700 insan yaşamını yitirdi.

2002- Hindukuş

Mart ayında arka arkaya iki deprem oldu ve toplam 1100 insan yaşamını yitirdi.

2015- Hindukuş

Ülke tarihinin en şiddetli depremlerinden biri olan doğal felaketin boyutu 7.5 olarak kayıtlara geçti. Afganistan, Pakistan ve Hindistan'da ölü sayısı 399 olarak açıklandı.

 

 

[old_news_related_template title="Tektonik plakaların yeni haritası deprem tespiti için faydalı olabilir" desc="Bilim insanları, yaklaşık 2,8 milyon yıl önce parçalanan ilk süper kıta Vaalbara gibi organize olmuş kıtaları gösteren, Dünya'nın tektonik plakalarının yeni bir haritasını çıkardılar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/21/iecrop/tektonik-plaka2_16_9_1655807597.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/tektonik-plakalarin-yeni-haritasi-deprem-tespiti-icin-faydali-olabilir-7206155/"]