Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erivan'ın Bakü'nün önerdiği ana hatlarda bir barış anlaşması imzalamadığı takdirde, Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımayacaklarını açıkladı.

Aliyev, "Biz sadece Ermenistan'la değil, biz Ermenistan'ı destekleyenlerle savaştık ve bu savaştan zaferle ayrıldık" dedi.


Açıklama Interfax haber ajansında yer aldı.

PAŞİNYAN'DAN YANIT

Aliyev'in açıklamalarının ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin "arkasından" hiçbir barış anlaşması imzalamayacağını duyurdu.

Ermenistan parlamentosunda konuşan ve sözleri RIA haber ajansınca aktarılan Paşinyan, "kamuoyunda etraflıca tartışılmadan" herhangi bir belgeyi imzalamaya yanaşmayacağını vurguladı.

Görüşüne başvuracakları kesim içinde "Dağlık Karabağ'daki toplumun tüm katmanlarının" da bulunduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı "Bu, Dağlık Karabağ'ın kaderine insanların arkasından karar verilemeyeceğinin demir gibi sağlam bir garantisidir" ifadesini kullandı.

Azerbaycan 1990'lardan beri etnik Ermeni yönetimin kontrolünde bulunan Dağlık Karabağ'ın bir kısmını ve çevresindeki bölgeyi 2020 yılındaki askeri harekat ile geri almış ve yaşanan çatışmalar Rusya'nın arabulucuğu ve bölgeye barış gücü göndermesi ile sonuçlanmıştı.

Çatışmalarda en az 6,500 kişi hayatını kaybetmişti.

[old_news_related_template title="Ermenistan Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması" desc="Ermenistan parlamentosunda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye ile yürütülen müzakerelere değinerek, 'Müzakere sürecinin hızlı sonuç vermeyebileceğini görüyoruz. Ancak süreç hızlı sonuç vermezse durabilir. Bunun olmaması için her şeyi yapmalıyız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/13/iecrop/pasinyan-reuters_16_9_1649850765.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ermenistan-basbakanindan-turkiye-aciklamasi-7072236/"]

[old_news_related_template title="Azerbaycan ve Ermenistan, barış görüşmeleri için anlaşmaya vardı" desc="Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın Brüksel'de düzenlenen toplantıda barış anlaşması sağlanması için beraber çalışma konusunda anlaştığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/azerbaycan-iha1_20204934_16_9_1649305037.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/azerbaycan-ve-ermenistan-baris-gorusmeleri-icin-anlasmaya-vardi-7058970/"]