Ukrayna-Rusya gerilimini görüşmek üzere Kiev'den Moskova'ya giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Rusya lideri Vladimir Putin'le ilk kez bir araya geldiği görüşmede, geçen hafta Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la toplantısına damga vuran dev masa yine sahnedeydi.

Kaynaklar, Scholz'un da Macron gibi PCR testinin Rusya tarafından yapılmasını istemediğini bildirdi. Testin Moskova'daki Almanya Büyükelçiliği’nde görevli bir doktor tarafından yapıldığı belirtildi.

Almanya Başbakanı Scholz de uzun masada ağırlandı

Reuters’a konuşan bir kaynak, testin Scholz’un uçağı indikten sonra yapıldığını, Almanya başbakanının Rusya’ya test işlemini gözlemlemek için birini gönderebileceğini bildirdiğini aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen hafta Putin'le görüşmesinden önce Rusya’nın PCR testini yaptırmayı reddetmişti. Reuters'a konuşan bir Fransız kaynak, "Macron'un DNA'sının Rusya'ya geçmesine izin veremezdik" demişti.

Putin ve Macron'un 5 saat süren görüşmesinde 5 metrelik masa alay konusu olmuştu.


'RUSYA İLE ORTAKLIK YÜRÜTÜLMELİ'

İkili görüşmenin ardından basına açıklama yaptı. İlk olarak Scholz konuşurken, Putin'e 'bölgedeki askeri birliğini çekmesinin önemini' bir kez daha hatırlattığını belirtti. Scholz, görüşmede diplomatik çarelerin tükenmediği konusunda mutabık kaldıklarını belirtirken, Rusya'nın Ukrayna sınırından bazı askerlerini çekmesinin 'iyiye işaret' olduğu yorumunu yaptı.

Scholz, Avrupa'da olası bir savaşı engellemenin kendi sorumluluklarında olduğunu vurgularken, "Avrupa'da kalıcı güvenlik için Rusya ile ortaklık yürütülmelidir" ifadelerinde bulundu.

Scholz, Deutsche Welle'nin Rusya'da yayın hayatına devam edebilmesi için Putin'e açıkça beklentilerini ilettiğini söyledi.

PUTİN: AVRUPA'DA SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Scholz'ün ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözlerine 'Avrupa'da savaş istemiyoruz' diyerek başladı. Putin, güvenlik tedbirlerini bu yüzden talep ettiklerini belirtirken, Rusya'nın füzeler ve diğer güvenlik konularında Batı ile diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki iddiaları bir kez daha reddederken,  birliklerinin bir kısmının Ukrayna yakınlarındaki tatbikatlardan sonra üsse geri döndüğünü söyledi.

Rusya’nın Avrupa’daki en önemli ticaret ortağı olan Almanya’nın başbakanı Scholz, Putin'le görüşme öncesinde Rusya'nın güvenlik endişelerine dair Batı'nın diyalog kurmaya açık olduğunu ancak Ukrayna'nın işgali durumunda Rusya'ya yaptırım getireceklerini belirtti.

Putin de Scholz’la görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada enerji alanındaki Rus-Alman işbirliğinin Moskova için öncelik olduğunu söyledi.