Tüm dünya, Rusya- Ukrayna hattında yaşanan gelişmelere kitlenmişken, ABD merkezli yayın kuruluşu CNN International, Rusya'da halkın düşüncelerini ölçmek için bir anket yaptı.

Ankete katılanların yüzde 50'sinin Ukrayna yönetiminin NATO'ya katılmasını önlemek için Moskova'nın askeri güç kullanmasının doğru olacağına inandığını ortaya koydu.

Yapılan ankete göre, her iki Rus vatandaşından biri Moskova'nın askeri güç kullanmasını desteklerken, yüzde 25'i olası bir işgale karşı çıktığını açıkladı. Geri kalan yüzde 25 ise 'kararsız' olarak fikir belirtti.

'UKRAYNA TOPRAKLARINI ELE GEÇİRMEK İÇİN...'

Ancak anket aynı zamanda hatırı sayılır sayıda Rus vatandaşının uzun ve karmaşık bir geçmişe sahip iki ülke olan "Rusya ve Ukrayna'yı yeniden birleştirmek için" askeri güç kullanmanın yanlış olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Yapılan anketlerde Rus vatandaşlarının yüzde 43'ü Rusya'nın Ukrayna topraklarını ele geçirmek için askeri güç kullanılmasının yanlış olduğunu belirtirken, yüzde 36'sı bu fikre destek oldu.

UKRAYNA VATANDAŞLARINA DA SORDULAR

Ukrayna'da yapılan ankette ise sonuçlar beklenen gibiydi... Ukrayna'daki çoğu insan, Rusya'nın kendilerine karşı güç kullanmasına karşı çıkarken, nkete katılan 10 kişiden yedisi, Rusya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını engellemek için askeri güç kullanmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Ukraynalıların çoğu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü yaptığı konuşmada, ülkelerinin tarihsel bir temeli olmadığı ve özünde Sovyetler Birliği'nin bir eseri olduğu yönündeki iddiasını da reddetti. Ülke genelinde ve her yaştan Ukraynalıların çoğunluğu Ruslarla “tek halk” olmadıklarını ve iki ülkenin bir olmaması gerektiğini vurguladı.

Tecrübeli Rus ve Sovyet dönemi TV sunucusu ve gazeteci Vladimir Pozner'e göre, Rusya'daki birçok kişi, ülkelerinin NATO'nun Ukrayna'ya daha da genişlemesiyle temelden tehdit edileceğine inanıyor.

Pozner CNN'e yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın NATO üyesi olması ve NATO kuvvetlerinin Rusya'nın kapısına konuşlandırılmasının varoluşsal bir tehdit oluşturacağı ve bu nedenle buna izin verilmeyeceği görüşüne işaret ediyor" dedi.

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna gerilimi tırmanıyor: Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?" desc="Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim her geçen dakika yeni bir gelişmeyle tırmanırken, Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere Rusya'ya yaptırımlar devreye sokulmaya başlandı. Peki yaşanan bu gerilim Türkiye'yi nasıl etkiler? Ekonomik yaptırımların bizim açımızdan sonuçları ne olur? Uzmanlar, SÖZCÜ'nün sorularını yanıtladı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/23/iecrop/indir-2022-02-23t104110.129_16_9_1645602114.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-gerilimi-tirmaniyor-turkiye-bu-durumdan-nasil-etkilenecek-6968844/"]

[old_news_related_template title="5 soruda Rusya-Ukrayna krizi: Gerilim nasıl büyüdü?" desc="Ukrayna’nın doğusunda yıllardır Rusya yanlılarıyla Ukrayna güçleri arasında çatışmalara sahne olan Donbas, Rusya lideri Putin’in Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanımasıyla krizin merkezi oldu. Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal için bahane olarak kullanmakla suçladığı Donbas’taki gerilim nasıl başladı? Bölge Putin için ne anlam ifade ediyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/22/iecrop/donetsk2-reuters_16_9_1645511538.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/5-soruda-rusya-ukrayna-krizi-gerilim-nasil-buyudu-6966797/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna’da ilerleyen Rus tanklarında 'Z' gizemi" desc="Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyen zırhlı araçlarına çizilen gizemli Z harfi, ilginç iddialara yol açtı. Birçok kişi, Rus tanklarındaki Z harfini 'savaşın bir işareti' olarak yorumladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/23/iecrop/tank2-reuters_16_9_1645607381.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynada-ilerleyen-rus-tanklarinda-z-gizemi-6969319/"]

[old_news_related_template title="Trump'tan olay çıkaran sözler: Putin'i öve öve bitiremedi" desc="ABD başkanlığı koltuğunu geçen yıl Joe Biden'a teslim eden ABD'nin tek dönem görev yapan eski başkanı Donald Trump, Rusya'nın son hamleleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trump'ın Putin'i övmesi ise tartışma yarattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/23/iecrop/putin-reuters_16_9_1645601911.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/trumptan-olay-cikaran-sozler-putini-ove-ove-bitiremedi-6969041/"]