Rusya'nın askeri operasyon kararı sonrasında Avrupa Birliği'nden de tepki yükseldi...

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu saldırıların meşrulaştırılamayacağını söyledi. Von der Leyen, "Bu karanlık saatlerde düşüncelerimiz Ukrayna ile ve bu haksız saldırıyla karşı karşıya kalan masum kadın, erkek ve çocuklarla" dedi.

Von der Leyen, Kremlin'i saldırılardan sorumlu tutacaklarını söylerken AB liderlerinin de bugün acil olarak toplanacağını dile getirdi.

"2'İNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN KARANLIK GÜN"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bir açıklama yaparak, "Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en karanlık saatleri yaşadığını" vurguladı. Borrell, AB'nin Rusya için bugüne kadar görülmemiş yaptırımları devreye sokacağını da vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de Rusya'nın AB'deki varlıklarını tamamen donduracaklarını açıklarken, Rus bankalarının da Avrupa finans piyasasına erişiminin tamamen duracağını bildirdi.

"21'İNCİ YÜZYILDA YERİ YOK"

Avrupa Birliği'nin üst düzey yöneticilerinden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'den de bir mesaj geldi. Michel, "Rusya, iğrenç bir şekilde uluslararası yasaları ihlal ederken, küresel güvenlik ve istikrara da zarar verdi. Michel, Avrupa Konseyi'nin bugün acil olarak toplanacağını da dile getirdi.

Açıklamada, Avrupalı liderlerin Moskova'ya karşı bir arada olması gerektiği belirtilirken, "Rusya'nın bir an önce saldırganlığı bırakarak askerlerini Ukrayna'dan çekmesini ve Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istiyoruz. Bu tür bir güç kullanımının 21'inci yüzyılda yeri yok" denildi.

Açıklamada, "Can kaybını ve insani acıları esefle karşılıyoruz. AB ve Üye devletleri acilen insani acil müdahale sağlamaya hazır. Rusya ve Rusya destekli silahlı oluşumları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz. AB, eşi benzeri olmayan bu krizle karşı karşıya olan Ukrayna ve halkının yanındadır. AB daha fazla siyasi, mali ve insani yardım sağlayacaktır." ifadeleri yer aldı.

BM'de soğuk rüzgar: Rusya 51'inci maddeyi gerekçe gösterdi İlginizi Çekebilir BM'de soğuk rüzgar: Rusya 51'inci maddeyi gerekçe gösterdi

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna krizi: Putin emir verdi Donbas'a askeri harekât sabah başladı" desc="Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim sonunda Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgaline evrildi. Sabah saatlerinde Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Donbas'a ilerlerken bölgede top ve füze ateşi sesleri duyulmaya başlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/ukrayna-dailymail_16_9_1645674428.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-krizi-putin-emir-verdi-donbasa-askeri-harekat-sabah-basladi-6970723/"]