Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin ardından bugün ilk kez Özbekistan'ın başkenti Semerkant'ta düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde bir araya geldi.

Dünyanın gözünün kulağının çevrildiği görüşme iki ülke arasında işbirliği ve ticaret hacminin artırılması ve ABD Doları'nın geri planda bırakılması açısından büyük önem taşıyor. Rusya ile Çin arasında ticaretin rekor kırdığı ve yuan-ruble'nin dolar-ruble ticaretini geride bırakıldığı düşünüldüğünde, zirve, uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor.



İki liderin, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde yaptığı görüşmeyle ilgili ise ilk açıklama geldi. Reuters'ın son dakika olarak duyurduğu habere göre, Putin, Cinping'e Moskova'nın Pekin'in "Tek Çin" politikasını desteklediğini, ABD'nin Tayvan Boğazı'ndaki "provokasyonlarına" karşı çıktığını ve Rusya'nın Çin'in Ukrayna üzerindeki "dengeli pozisyonuna" değer verdiğini söyledi.

AYRINTILAR GELİYOR...

[old_news_related_template title="Tüm dünyanın gözü kulağı Semerkant'a çevrildi: Şangay Beşlisi Türkiye için neden önemli?" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez 2012 yılında bir latifeyle başlattığı Şangay Beşlisi tartışması bugün Özbekistan'ın başkenti Semerkant'ta düzenlenecek toplantı ile yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin ilk kez katılacağı zirve başta ABD olmak üzere uluslararası medyada gündem olurken, tüm dünyanın gözü kulağı da zirve kapsamında gerçekleşmesi planlanan ikili görüşmelere çevrildi... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/15/iecrop/indir-2022-03-05t130214.469_16_9_1663228436.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tum-dunyanin-gozu-kulagi-semerkanta-cevrildi-sangay-beslisi-turkiye-icin-neden-onemli-7364753/"]

[old_news_related_template title="Yunanistan Dışişleri Bakanı Erdoğan'ı eleştirdi" desc="Ankara-Atina arasındaki tansiyon son dönemde iki ülkenin liderlerinin karşılıklı açıklamalarıyla yükselirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bugün mecliste yaptığı konuşmasında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında konuştu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/15/iecrop/dendias_16_9_1663241756.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-disisleri-bakani-erdogani-elestirdi-7365593/"]