Kirby, Beyaz Saray günlük basın brifinginde Amerikan dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, "Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz." ifadesini kullandı.

"KENDİ VATANDAŞLARINI SAVUNMA HAKKI VAR"

Kirby, son günlerde Türkiye'nin ülkenin çeşitli yerlerinde ve Suriye sınırında "terör kurbanı" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. DEAŞ ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışmayı sürdürüyoruz, DEAŞ Irak ve Suriye'de geçerli bir tehdit olmayı sürdürüyor."

"ERDOĞAN'A YEŞİL IŞIK MI YAKIYORSUNUZ"

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna ise Kirby şu yanıtı verdi:

"Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim DEAŞ ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. Bizim Suriye'de DEAŞ ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye'de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG'ye destek veriyor."

Kirby, 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güney sınırında "meşru terör tehdidi"yle karşı karşıya olduğunu ve kendini her türlü savunma hakkı bulunduğunu söylemişti. (AA)

[old_news_related_template title="ABD'den Ukrayna'ya 150 km menzilli mühimmat planı" desc="Batı ülkeleri Ukrayna'nın artan mühimmat talebini karşılamakta zorlanırken ABD Savunma Bakanlığı, Boeing'in önerisi üzerine Ukrayna'ya Rus cephe hatlarının oldukça gerisini vurmasını sağlayacak 150 km menzilli mühimmat gönderilmesini değerlendirmeye başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/28/iecrop/ukrayna-retuers_16_9_1669623519.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-ukraynaya-150-km-menzilli-muhimmat-plani-7504829/"]

[old_news_related_template title="Biden'ın torunu Beyaz Saray'a taşındı" desc="ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni evlenen torunu Naomi Biden'ın eşiyle bir süreliğine Beyaz Saray'a taşındığı ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/22/iecrop/2022-11-19t165448z_1183486558_rc23px9twvzb_rtrmadp_3_usa-biden-wedding_16_9_1669150192.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bidenin-torunu-beyaz-saraya-tasindi-7495055/"]