Balkanlar ziyareti kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu konuşmasında şunları kaydetti;

"Bugün Nikola ile yaptığımız görüşmelerde konsolosluk konularını ele aldık ve özellikle Sırbistan'da konsolosluk ağımız genişliyor. Sırbistan'ın desteğiyle daha önce Yeni Pazarda konsolosluğumuzun açılışını geçen sene beraber yaptık, yine Nişte bir konsolosluk ofisi açacağız ki Avrupa'dan Türkiye'ye giden vatandaşlarımızın geçerken sıkıntı yaşarsa Sırbistan polisiyle beraber bizim polisimizde yardımcı olacak. Bu ofise izin verdiğiniz için çok teşekkür ederiz."

TİCARET HACMİ HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara ilerlediğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu "Sırbistan'daki Türk yatırım miktarının artıyor, 10 yılda 1 milyon dolardan 300 milyon dolara çıktı. Tabi ki Sırbistan önemli fırsatlar sunuyor ve firmalarımızı destekliyor. Bu güven ortamında yatırım miktarının daha da artacağına inanıyoruz" dedi.

KİMLİKLE SEYAHAT DÜZENLEMESİ

Türkiye ve Sırbistan arasında karşılıklı turist sayısının da arttığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, Bu yıl 300 bini aşkın Sırp turistin ülkemize gelmesini bekliyoruz. Bunu kolaylaştırmak için de birlikte çalışıyoruz. Özellikle İçişleri Bakanlarımız, kimlikle seyahat düzenlemesinin uygulamaya geçmesi için protokolü imzalayacaklar. Vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaporta ihtiyaç duymadan, çipli kimliklerle seyahat edebilecekler. Sırbistan bu anlamda 6'ncı ülke olacak. KKTC, Moldova, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan'la bu anlaşmaları yürürlüğe koyduk ifadelerini kullandı.

ÜÇLÜ ZİRVE

Kültür anlamında önemli bir anlaşmanın imzalandığını ifade eden Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerinde bölgesel konuların görüşüldüğünü belirtti. Çavuşoğlu "Bosna Hersek ve Balkanların istikrarı için Sırbistan'ın rolünün çok önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye ve Sırbistan olarak bölgenin istikrarı için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Üçlü toplantımızı da gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Bakan Akar, Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos ile görüştü" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'de Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/16/iecrop/resimid_206992301_20699230_16_9_1655386307.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bakan-akar-yunanistan-savunma-bakani-panagiotopoulos-ile-gorustu-7197765/"]

[old_news_related_template title="Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, 'Bize gönderilen belgelerin beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak olduğunu hem NATO’ya hem de bu ülkelere söyledik. Şimdi biz bunlara karşı tekrar bunları derleyip toplayıp kendi cevabımızı göndereceğiz. Eğer bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdiğimiz belge üzerinden olması gerektiğini dün de bugün de genel sekretere söyledik' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/15/iecrop/bm-ihaa_16_9_1655317668.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bakan-cavusoglundan-isvec-ve-finlandiya-aciklamasi-7195939/"]

[old_news_related_template title="NATO krizi: Türkiye'nin talepleri İsveç ve Finlandiya'nın arasını bozdu" desc="Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine karşı çıkması iki ülkenin de arasını açtı. Finlandiya'da bazı milletvekilleri NATO yoluna İsveç olmadan yürümek için ses yükseltti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/16/iecrop/isvec-reuyyeters_16_9_1652811142_16_9_1655369955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-krizi-turkiyenin-talepleri-isvec-ve-finlandiyanin-arasini-bozdu-7197042/"]