ABD Hazine Bakanlığı'nın tarım, inşaat ve finans sektörleri dahil 12 alanda Suriye'nin kuzeyine yönelik ticari faaliyetleri onaylaması Ankara-Washington hattında gerilim yarattı...

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'nin kontrolündeki bölgelere yönelik yaptırımları kaldırması, Ankara'nın karşı çıkmasına rağmen onaylandı. Son kararla bölgeden petrol ve yakıt satın alınmasının da önü açıldı.

Bu gelişmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert bir dille tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı, bu toplantıda açıklamalarda bulundu.

"BELLİ SAİKLERLE ALINMIŞ BİR KARAR"

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'ye yönelik yeni ekonomik yaptırımlarını eleştirerek, “Bu ayrımcı bir yaklaşım. Belli bölgeler için bu ‘Sezar Yaptırımı’ konusunda bir esneklik dile getirmişler. Neden seçici, çünkü objektif bir kriter yok. Rejimin kontrol ettiği bölgede bunu esnetmek istemiyorlar ama rejimin kontrol etmediği şu andaki bölgeler konusunda da ayrımcılık yapıyorlar. Özellikle PKK - YPG ağırlıklı olduğu yerlerde bunu esnetiyorlar. Terörden arındırdığımız bölgeyi içine almıyor ama PKK’dan arındırdığımız Afrin bölgesini kapsıyor. Peki şu anda ‘Sezar Yasası’ yaptırımlarının esnetilmesi, uluslararası toplumu en çok destek vermesi gereken bölge neresi İdlib. Neden milyonlarca yerinden edilmiş insanlar var. Biz oradaki Suriyeliler için briket evler yapıyoruz. Uluslararası toplumun buna destek vermesi gerekiyor. Bu bölgeye destek vermenin önünü açacak ‘Sezar Yasası’ esnekliğini bu bölgede gösteriyorlar mı hayır. Türkiye’den 500 bin civarında Suriyeli terörden arındırılmış bölgelere dönüyor. Burada PKK - YPG meşrulaştırma çabası görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, "Kimse ile istişare etmeden, belli saiklerle alınmış bir karardır. Özellikle insani yardımlar Türkiye üzerinden gidiyor. Bunların büyük bölümü İdlip bölgesine gidiyor, ordan Suriye’nin diğer bölgelerine gidiyor. Hal böyleyken bu bölgenin hariç tutulması anlamlıdır, sebebi de bellidir" açıklamalarında bulundu.

Basın toplantısında Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Türkiye Başkonsolosluğu'na el yapımı bomba (EYP) ile yapılan saldırı hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konsolosluğun korunması sorumluluğunun Fransa'da olduğunu hatırlatarak "Son zamanlarda bir taraftan İslam karşıtlığı içeren saldırılar, diğer taraftan PKK destekçilerinin de değişik Avrupa ülkelerinde saldırılarının arttığını görüyoruz. 8 Mayıs'ta, 23 Nisan etkinliklerini kutlayan öğrencilerimize, gençlerimize yönelik Basel'de saldırı olmuştu. Önceki gece Paris başkonsolosluğumuza 4 kişilik bir grubun patlayıcı maddelerle saldırısı oldu. Konsolosluk binamızın camında çatlak var, duvarında da hasar var. Misyonların korunmasının sorumluluğu Viyana Sözleşmesi'ne göre ev sahibi ülkededir. Fransa'nın öncelikle bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce ele geçirilmesi ve yargı önünde hesap vermesi için gerekeni yapması gerekiyor. Bu anlamda Macron'un danışmanı da büyükelçimizi aradı, Paris belediye başkanı bir dayanışma mesajı yayınladı. Bunları önemsiyoruz ama somut adımları da görmek istiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu sözlerine, "Özellikle bu tür saldırıların tekrarlanmaması için geçmişte olduğu gibi PKK iltisaklı kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Mal varlıklarının dondurulması ve PKK'ya açıkça destek verenlerle ilgili yasal işlemlerin yapılması gerekiyor. Bu anlamda Fransa'nın geçmişte bazı adımları oldu ama yetersiz olduğunu da görüyoruz" diye devam etti.

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'yi kızdıracak adım: Suriye'nin kuzeyine yaptırım muafiyeti" desc="Rusya’nın Ukrayna işgaliyle beraber Türkiye’yle buzları eritmeye başlayan ABD’den Ankara’yı kızdıracak bir hamle geldi. ABD, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’nin kontrolündeki bölgeler için yaptırım muafiyeti getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/13/iecrop/suriye-reuters_16_9_1652418824.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-turkiyeyi-kizdiracak-adim-suriyenin-kuzeyine-yaptirim-muafiyeti-7131946/"]