ABD'de corona virüsü nedeniyle 900 binden fazla kişi hayatını kaybederken, ABD'de Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS) ilginç bir karar açıkladı.

Karara göre, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS) artık hastane sistemlerinin günlük COVID-19 ölümlerini federal hükümete bildirmek zorunda değil.

Bu hafta yürürlüğe giren karar sonrası ise bazı sağlık yetkilileri karara tepki göstererek, son iki yılda "pandemiyle mücadele sırasında vaka ve ölüm sayılarını bilmenin, ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek ve duruma verilen tepkiyi iyileştirmek için önemli olduğunu vurguladı. Karara tepki gösteren sağlık yetkilileri durumu 'anlaşılmaz' olarak nitelendirdi.

'PANDEMİYLE MÜCADELEDE TEK GÜVENİLİR VERİ'

Bir federal sağlık yetkilisi, isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, "Hastaneler bunu iki yıldır yapıyor. Corona virüsü ile ilgili federal düzeydeki tek tutarlı, güvenilir ve eyleme geçirilebilir veri kümesi vaka sayıları. Hastanelerin yüzde doksan dokuzu her gün verilerin yüzde yüzünü rapor ediyordu." dedi.

Hastanelerin bir önceki günün COVID-19 ölümlerini her gün federal hükümete bildirmesi gerekmeyecek olsa da, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) resmi ölüm sertifikalarından COVID-19 verilerini toplamaya ve raporlamaya devam edecek.

'CDC veri kaynaklarında herhangi bir değişiklik olmadığı' belirtildi.

HHS'nin rakam toplamayı bıraktığı gün, İngiltere hükümeti de ölüm sayısı açıklamayı Nisan ayına kadar sona erdirmeyi planladığını duyurdu.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, ABD'de corona virüsü kaynaklı hayatını kaybeden toplam kişi sayısının 902 bin 266 olduğu bildirildi. Günlük ölüm sayısının ise 875 arttığına dikkat çekildi.

ABD'de paylaşılan veriler, 12 Aralık'tan bu yana ülke çapında 100 binden fazla ölüm artışına işaret ederken bu durumun Omicron varyantı kaynaklı olduğu vurgulandı.

[old_news_related_template title="Omicron etkisi sürüyor! Bakan Koca güncel corona verilerini açıkladı" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 5 Şubat 2022 Cumartesi gününün corona virüsü (koronavirüs) tablosuna göre son 24 saatte 221 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında ise düne göre düşüş yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Tedbirler, Omicron varyantıyla mücadele ettiğimiz Covid-19’u aşmak için gerekli ama yeterli değil. Çünkü maske ve mesafe virüsün bulaşmasını önlese de gerçek hayat şartları bunları yüzde yüz uygulamaya elvermiyor. Salgının etkisini en aza indirmek aşılarımızın tam olmasına bağlı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/05/iecrop/yogun-bakim-depo22_16_9_1644074220.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/omicron-etkisi-suruyor-bakan-koca-guncel-corona-verilerini-acikladi-6934195/"]

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Türkiye pandemiyi iyi yönetemedi, fazla ölümlerin önüne geçilemedi" desc="Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından Almanya merkezli Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü, bir araştırma yaparak ABD, Birleşik Krallık, Brezilya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 'popülist hükümetin' 2020'de Covid-19'u yönetemediğini ve bu sebeple bu ülkelerde ölüm oranının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu tespit etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/28/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1643345850.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-turkiye-pandemiyi-iyi-yonetemedi-fazla-olumlerin-onune-gecilemedi-6916238/"]