Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kabine toplantısının ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gündemde olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve boğazlardan geçişlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaş durumunda, Türkiye'nin savaşın tarafı olması halinde boğazlardaki yetki ve tasarrufun tamamen Türkiye'ye verildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz'deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık" dedi.

Ayrıca, Bakan Çavuşoğlu, "Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö'yü uygulayıp uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk. gemi savaş gemisiyse ve Karadeniz'deki savaşın tarafı olan ülkedeki üssüne geri dönüyorsa onu engellemiyor" ifadelerini kullandı.

"GEMİLERİN KALMA SÜRESİ 21 GÜN"

Rusya tarafından ihtiyaç halinde Montrö'yü uygulayıp uygulamayacağının sorulması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Biz onlara da anlaşmaya harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk. Onlar ne için söylüyor; kıyıdaş olmayanların Karadeniz'e gönderdikleri gemilerin kalma süresi 21 gün ve aynı anda 9 gemiden fazla geçemiyor. Kıyıdaş olmayanların gemilerinin toplamı 45 bin tonu geçemiyor. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da bunu uygulayacağımızı söylüyoruz" dedi.

"BİR GÜNLÜK HAREKAT DEĞİL"

Rusya veya Ukrayna tarafından geçiş için bir talep oldu mu sorusuna ise Çavuşoğlu, "Yok, bugüne kadar herhangi bir talep olmadı. Şimdi bir günlük harekat değil resmen Ukrayna toprağında iki ordu arasında ciddi savaş var" cevabını verdi.

TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada "Görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeler çerçevesinde ortaya çıkan insani durum ve ateşkesin sağlanması konuları ele alınmıştır. Bakan Çavuşoğlu ayrıca yürütmekte olduğumuz tahliye çalışmaları ve  ateşkesin sağlanması için muhataplarıyla gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi vermiştir" denildi.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Bakan Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik önceden tasarlanmış, sebepsiz ve haksız saldırısını kınadığını yineledi. Bu krize göğüs gererken ortaklar ve müttefikler arasındaki dayanışma için takdirlerini dile getirdi” denildi.

Açıklamada Blinken’in Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam etmesinden ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu konudaki son yorumlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edilerek, “Bakan ayrıca Türkiye'ye Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü ile savunmasına verdiği güçlü destek için teşekkür etti” ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN, MONTRÖ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenlik, siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanayız. Rusya’nın saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz" demişti.

[old_news_related_template title="Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi önemi ve maddeleri neler?" desc="Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi'nin yerine geçti. Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin geçişini sınırlıyor ve Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı veriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/28/iecrop/istanbul-bogazi-shu_16_9_1646041397.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/montro-bogazlar-sozlesmesi-nedir-montro-bogazlar-sozlesmesi-onemi-ve-maddeleri-neler-6979647/"]