Kanada’da günlerdir yolları kapatan ve hayatı felç eden aşı karşıtı kamyoncular, Fransa’daki Covid kısıtlamalarına karşı çıkanları da harekete geçirdi. Fransa'nın dört bir yanından "Özgürlük Konvoyu" eylemleri kapsamında başkent Paris’e doğru yola çıkan binlerce kişi, sadece aşı zorunluluğunu ve kısıtlamaları değil Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politikalarını da protesto ediyor.

Kanada’daki gibi başkentte hayatı durdurmaya hazırlanan protestocuların Paris’e yaklaşması, yetkilileri de alarm durumuna geçirdi. Paris’te binlerce polis konuşlandırılırken ana yollarda kontrol noktaları oluşturuldu, meydanlara zırhlı araçlar yerleştirildi.

Nantes kentinden yola çıkan konvoy üyeleri Kanada bayrakları taşıyor.


GÖSTERİCİLERE PARİS'E GİRİŞ YASAĞI

Paris emniyeti, daha önce protestocuların kente girişine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Emniyet yetkilileri, bugün sınırda çok sayıda araca el konduğunu, bazı kişilere ceza yazıldığını, silah ya da kesici alet taşıyan bazı kişilerin de gözaltına alındığını duyurdu.

Protestocular arasında 2018-19 yıllarında ülkeyi sarsan Sarı Yelekliler hareketi ve aşırı sağcı grupların üyeleri de yer alıyor.
Gösteriler, nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Macron karşıtlarının kampanyasının önemli bir parçası olarak görülüyor.

Ülkede son dönemde aşı kartı uygulamasına karşı da çok sayıda gösteri düzenlenmişti.